Umro je Franc List

U borbi s Turcima poginuo je 1684 godine proslavljeni srpski junak iz Ravnih Kotara – Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike. O njemu ima malo istorijskih podataka, ali se pouzdano zna da se isticao izuzetnom habrošću u borbama protiv Turaka.

Odobren je 1790 godine prvi patent u SAD-u. Dobio ga je Semjuel Hopkins za potašni postupak. Potaša se koristi za dobijanje stakla, sapuna i uopšte kalijevih jedinjenja, kao i pri pravljenju kolača.

Poginuo je 1849 godine u bici kod Segešvara Šandor Petefi, mađarski pesnik i revolucionar. Godine 1848. Petefi postaje glavni ideolog mađarske martovske revolucije. Kao pesnik, u poeziju je uneo novi narodni duh.

Umro je 1886 godine Franc List, kompozitor, virtuoz na klaviru, tvorac simfonijske poeme. List je dao novi pravac u muzici 19. veka uvođenjem takozvane programske muzike. Razvio je tehnički virtuozan, zvukovno raskošan, interpretativno iznijansiran klavirski stil, silovitih zvučnih efekata, koji klaviru daju gotovo orkestarski volumen.

Pukovnik Nikola Lekić prvi je u Jugoslaviji 1956 godine, probio zvučni zid u obrušavanju aviona F-86E „SEJBR“ iznad aerodroma „Batajnica“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar