Trostruki prvak Evrope u Jezeru

Rukometaši Radničkog su u minuloj sezoni ostvarili najveći uspeh u ne tako dugoj klupskoj istoriji. Nakon ponovnog plasmana na završni turnir Kupa Srbije, zauzeli su treće mesto na tabeli Arkus lige, a samim tim i ostvarili san da predstavljaju klub, grad i svoju zemlju u Kupu Evrope, što je jedan od vrhunaca u karijeri svakog sportiste.

Voljom žreba održanog u kući evropskog rukometa (EHF) u Beču, Kragujevčani su dobili protivnika po meri, ekipu sa bogatom tradicijom i visokim rukometnim rejtingom, Duklu iz Praga. Češki velikan je osnovan od strane Čehoslovačke armije daleke 1948. godine pod imenom ATK Praha, a u daljoj istoriji je poneo današnje ime. U prebogatoj istoriji su osvojili nešto čime malo ko može da se pohvali – tri titule Evropskog Kupa šampiona, takmičenja koje je pandan današnjem formatu Lige Šampiona, 1956., 1963. i 1984. godine, a još dva puta su bili učesnici finala, 1967. i 1968. Bili su finalisti EHF Kupa pobednika kupova 1982., a impresivan je i za divljenje podatak da su 30 puta bili šampioni države, što je jedan od svojevrsnih rekorda u evropskom rukometu. Iznedrili su veliki broj poznatih rukometaša, a boje kluba je u jednom periodu branio i Filip Jiha, najbolji igrač sveta 2010. godine i aktuelni trener nemačkog giganta Kila.

Euforija pred evropsku premijeru se polako bliži vrhuncu, a Radnički i grad Kragujevac se spremaju da dočekaju velikane iz Češke kako dolikuje i prirede još jedan vanserijski sprtski događaj, što su više puta do sada i dokazali.

Čast i zadovoljstvo nam je da na evropskom debiju imamo priliku da se izmerimo sa jednim velikanom i da pokušamo da napravimo, u jednom novom rukometnom spektaklu, iznenađenje i izborimo prolazak u drugo kolo evrokupa, jasan je direktor RK Radnički Stavro Rašković.

Prvi od dva duela kupa Evrope je zakazan za subotu 10. septembra u Pragu, dok će se revanš odigrati 17. septembra u SBB hali Jezero.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar