Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je dan posvećen dobrovoljnom davanju krvi. Obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
Krv i krvni derivati predstavljaju lek za pacijente i neophodni su da bi neko bio izlečen i da bi nečiji život bio spašen. Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti jer time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna.Suština svih davanja krvi je da se skupi dovoljna količina sigurne krvi i da postignemo da pacijenta čeka krv, a ne da oni čekaju krv.

Svetski dan davalaca krvi obeležiće se i širom sveta, pokrovitelj manifestacije je Svetska zdravstvena organizacija, a domaćin je Holandija, sa centralnim događajem u Amsterdamu.

Ciljevi globalne kampanje su izražavanje zahvalnosti davaocima krvi, promovisanje dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi i podsticanje resornih ministarstava da daju podršku realizaciji postavljenih ciljeva.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar