Stevović : Fudbaleri Radničkog imaće najbolje uslove za stvaranje sportske istorije

Fudbaleri Radničkog 1923, nakon višegodišnjeg čekanja i brojnih fudbalskih prepreka, ostvarili su plasman u najelitniji rang takmičenja, ispunivši nade i očekivanja armije navijača, kaže u svom saopštenju Predrag Stevović član gradskog veća zadužen za sport.

Ovaj veliki uspeh, koji je priredio neizmernu radost svim Kragujevčanima, mora da bude adekvatno propraćen i od strane gradske vlasti, koja će učiniti sve što može da fudbalerima Radničkog 1923 obezbedi uslove za ravnopravno takmičenje u najvišem rangu.

Sportska infrastruktura u našem gradu nije obnavljana godinama. Stadion „Čika Dača“ u ovom trenutku ne zadovoljava u potpunosti standarde za igranje utakmica Superlige, ali sugrađani nemaju razloga da brinu da neće imati prilike da budu svedoci sportske istorije i to na našem stadionu.

U skladu sa standardima FIFA, Fudbalski savez Srbije svake godine pooštrava kriterijume kada je reč o infrastrukturi potrebnoj za takmičenje superligaša. Od kriterijuma koji su ekonomski najzahtevniji izdvaja se uvođenje VAR tehnologije koja je odlukom Saveza obavezna u najvišem rangu takmičenja od takmičarske sezone 2021/2022.godine. Ovakva tehnologija nije implementirana trenutno ni kod jednog superligaša, tako da će svoje stadione od sledeće sezone morati da prilagode visokim standardima FIFE.

Naš stadion „Čika Dača“ je predviđen za potpunu rekonstrukciju, odnosno pravljenje novog, lepšeg i većeg stadiona. Zahvaljujući želji naše države da obnavlja i gradi nove stadione u Srbiji, Kragujevac je prepoznat kao jedan od strateških centara u kojem će se graditi jedan od nekolicine modernih stadiona. Planirano je da nove stadione pored Kragujevca dobiju i Kraljevo, Leskovac, Vranje, Loznica i Zaječar, ali svetska pandemija učinila je da prošle i ove godine država sve resurse usmeri na borbu protiv korona virusa. Čim se steknu finansijski uslovi, pandemija prođe i kompletira tenderska dokumentacija, grad Kragujevac će ući u proces obnavljanja stadiona.

Fudbaleri Radničkog 1923 izborili su plasman u Superligu tamo gde je najteže – na terenu a na nama je da ih sada podržimo i obezbedimo uslove za takmičenje, sve dok ne dođe vreme za potpunu rekonstrukciju stadiona.

Pored ulaganja u profesionalni sport želja gradonačelnika Nikole Dašića i moja kao njegovog saradnika je da posebnu pažnju posvetimo amaterskom i rekreativnom sportu i u svakom naselju obnovimo decenijama zapuštene otvorene sportske terene i dečija igrališta. Zbog toga smo u proteklih šest meseci, posvećeno radili na obnavljanju sportske infrastrukture i nastavićemo istim tempom, kako bi u gradskim ali i seoskim sredinama stvorili lepši ambijent za život naših sugrađana, a posebno dece.

Post Author: Milan

Ostavi komentar