Stevović : Budući stadion će potpuno izmeniti sportsku sliku grada Kragujevca

Na današnjoj sednici Skupštine grada koja je održana po hitnom postupku, usvojen je i set odluka koje se tiču izgradnje stadiona „Čika Dača“, najveće investicije u sportsku infrastrukturu u našem gradu koja će se realizovati uz pomoć Vlade Republike Srbije. Data je saglasnost na odluku Privrednog društva „Centar za strna žita“ d.o.o Kragujevac o zalaganju nepokretne imovine društva Poreskoj upravi, filijale u Kragujevcu. Reč je o prebacivanju hipoteke koja je bila stavljena na stadion „Čika Dača“ na dve nepokretnosti Centra za strna žita. Hipoteka na imovinu FK „Radnički 1923“ stavljena 2018. godine kada je grad potpisao reprogram dugovanja sa Ministarstvom finansija koji se odnosio na neisplaćene poreze na zarade zaposlenih u „Niskogradnji“ i „Strnim žitima“.

Prebacivanje tereta hipoteke sa FK „Radnički „ na druge objekte koji su u vlasništvu grada je samo tehničke prirode. Investicija od 85 miliona evra je investicija države u FK „Radnički“, odnosno u stadion „Čika Dača“. To nije samo fudbalski stadion, nego i atletska dvorana koja će se nalaziti ispod istočne tribine, sa dve tartan staze. Investicija je toliko velika, da u Kragujevcu takav objekat nikada nije izgrađen niti planiran da bude izgrađen sa ovolikim finansijskim sredstvima. Verujem da će budući stadion potpuno izmeniti sportsku sliku grada Kragujevca i da će Kragujevac, barem što se sporta tiče, doživeti apsolutnu katarzu – kazao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Data je saglasnost i na Program o izmenama Godišnjeg programa poslovanja SPD „FK Radnički 1923“ za 2022. godinu.

Kako je objasnio, Petar Veselinović, v.d. direktora FK „Radnički 1923“, ovom odlukom subvencije FK „Radnički“ se ne uvećavaju, opredeljeni iznos je i dalje 91 milion dinara, već dolazi do drugačije raspodele. Predviđena je relokacija sredstava, iz trećeg i četvrtog kvartala, na prvi i drugi.

Odbornici su dali saglasnost na kreditno zaduženje JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac u iznosu od 200 miliona dinara sa grejs periodom od tri meseca i rokom otplate od 36 meseci. U obrazloženju potrebe za kreditnim zaduženjem, Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac je rekao da nenaplaćena potraživanja ovog preduzeća prema građanima i privredi grada Kragujevca prelaze jednu milijardu od čega građani duguju 844 miliona dinara. Po osnovu predujmova izvršiteljima, preko kojih se takođe naplaćuju potraživanja neurednih platiša, Vodovod i kanalizacija je sa svog računa preneo sredstava u iznosu od 57 miliona dinara. Ovo javno komunalno preduzeće, dnevno proizvodi između 55 i 60 miliona litara zdrave pijaće vode, a najavljeno povećanje cena svih materijala, hemikalija, električne energije u budućem periodu stvara potrebu, naveo je Jakovljević, za raspoloživim sredstvima na računu preduzeća kako bi njegova osnovna funkcija mogla da se obavlja. JKP „Vodovod i kanalizacija“ procenilo je, dodaje direktor, da će na 42 kilometra nove kanalizacione mreže koja se gradi u okviru projekta „Čista Srbija“ imati oko 4000 novih priključaka, a po preporuci Gradskog veća, Nadzorni odbor je doneo odluku da se priključci građana kreditiraju iz sredstava JKP „Vodovod i kanalizacija“ na 36 meseci. Neophodna je sigurnost u proizvodnji i distribuciji zdrave pijaće vode građanima Kragujevca u svakom trenutku a da bi je u uslovima nenaplaćenih potraživanja i u uslovima finansiranja budućih priključaka ostvarili, odlučili smo da uđemo, prema tržišnim uslovima, u jako povoljno kreditno zaduženje, ocenio je Jakovljević, i dodao da ono neće poremetiti funkcionisanje preduzeća, već će omogućiti njegov nesmetani rad.

Post Author: Milan

Ostavi komentar