Stevanovićevi rafali oduvali Zemunce

Pobedom nad ekipom zemunske Mladosti u polufinalnom meču drugog stepena Kupa KSS, rezultatom 98:87 (24:27, 26:20, 26:23, 22:17), košarkaši Radničkog našli su se nadomak plasmana na završni turnir Kupa Radivoja Koraća. Pitanje pobednika odlučeno je u poslednjoj deonici, a epitet junaka utakmice poneo je fenomenalni Andreja Stevanović, koji je sa tri trojke sredinom završnog perioda igre zapečatio sudbinu Zemunaca.
Obe ekipe su u ovaj meč ušle značajno oslabljene. Trener Kragujevčana Igor Todorović ni na ovoj utakmici nije mogao da računa na kapitena Raška Katića i prvog plejmejkera Filipa Dumića, dok su na drugoj strani izostali Amerikanci Mičel i Drešel, kao i doskorašnji član Radničkog Đorđe Milosavljević.
U takvoj konstelaciji snaga bolje su se snašli Kragujevčani, koji su uspeli da pruže još jednu dobru napadačku partiju, pa su na kraju sasvim zasluženo obezbedili prolaz u narednu fazu kup takmičenja, gde će se sastati sa pobednikom drugog polufinalnog para koga čine novosadska Vojvodina i OKK Beograd.
Imali su Šumadinci određenih problema tokom uvodne četvrtine, posebno sa mladim Francuzom Gamboom, koji im je u ovoj deonici ubacio 13 poena. Iako su u jednom trenutku vodili sa deset poena razlike (21:11), Zemunci su na prvi obavezni predah ipak otišli sa samo tri poena prednosti (27:24).
Druga deonica donela je znatno bolju energiju Kragujevčana. Trener Radničkog Igor Todorović iznenadio je svog kolegu na klupi Mladosti Dragana Jakovljevića kombinovanim odbranama i petorkom sa čak četiri visoka igrača, što je sve doprinelo rezultatskom preokretu koji je usledio u drugoj polovini ove četvrtine, kada se Radnički „odlepio“ na „plus devet“ (50:41). Blistao je u tim trenucima iskusni centar Stefan Đorđević, koji je bukvalno „školovao“ visoke igrače Mladosti na niskom postu.
Ipak, Zemunci su do odlaska na veliki odmor uspeli nekako da dođu do daha i isporuče seriju od šest uzastopnih poena, tako da su prvo poluvreme okončali sa svega tri poena zaostatka (50:47).
Odlično su sledbenici trenera Igora Todorovića otvorili i narednu deonicu, pa su nakon trojke Ivana Nedeljkovića u 33. minutu došli do prvog dvocifrenog vođstva na meču (59:49).
Prednost Kragujevčana je svoj vrhunac dostigla u 37. minutu, kada je posle trojke Stevanovića na semaforu stajalo 74:61. Ovo vođstvo kao da je malo „uljuljkalo“ košarkaše Radničkog, što su gosti iskoristili da prepolove rezultatski zaostatak i u poslednji kvartal uđu sa šest poena „minusa“ (76:70).
Završni period igre otvorila je trojka Andreje Stevanovića, koja je predstavljala samo uvertiru za ono što će uslediti par minuta kasnije. Sjajni bek Radničkog je sredinom ove deonice namestio nišanske sprave i „spakovao“ Zemuncima još tri trojke, čime je maltene prelomio meč u korist svog tima. Šumadinci su se tako odlepili na nedostižnih „plus 17“ (95:78), a sve što je lider KLS do kraja utakmice uspeo da učini, jeste da makar delimično ublaži poraz – 98:87.
Andreja Stevanović je bez sumnje obeležio utakmicu u „SBB Jezeru“ sa 29 poena, 8 asistencija i 5 skokova. Njemu uz rame našao se fantastični Stefan Đorđević, kome je samo jedan skok nedostajao za dabl-dabl učinak – 21 poen, 9 uhvaćenih lopti.
Zapažen udeo u ovoj pobedi Šumadinaca imao je i pouzdani šuter Ivan Nedeljković sa 17 poena i 11 skokova, kao i mladi krilni centar Stevan Jovanović, koji je pružio još jednu odličnu partiju, upisavši svoj prvi dabl-dabl u dresu Radničkog – 10 poena i 11 skokova.
Radost usled izvojevane pobede i plasmana u narednu fazu Kupa KSS pomutila je povreda „letećeg Čačanina“ Matije Popovića na nekih četiri minuta pre kraja susreta. Do tog trenutka Popović je bio na dobrom putu da zabeleži tripl-dabl, s obzirom da je sakupio 8 poena, uz 9 skokova i isto toliko asistencija.
Kod gostiju iz Zemuna istakli su se Matija Belić sa 19 poena i Francuz Stefan Gombo sa 18 poena i 10 skokova. Dušan Tanasković ubacio je 17 poena i imao 7 uhvaćenih lopti, Luka Mitrović je upisao 13 poena i isto toliko uspešnih dodavanja, dok je Predrag Prlja utakmicu okončao sa 11 poena.
Trener Radničkog Igor Todorović bio je zadovoljan izdanjem svoje ekipe u susretu sa vodećim timom KLS, koji je, iako oslabljen, u Kragujevac došao sa oreolom favorita.
Mislim da smo bili bolji u većem delu utakmice. Pokušali smo da iznenadimo ekipu Mladosti nekim kombinovanim odbranima i očigledno je da smo uspeli u toj našoj nameri. Činjenica je da je Mladost doputovala u nekompletnom sastavu, bez prvog strelca ekipe Drešlera i povređenog plejmejkera Mičela, kao i bez našeg bivšeg igrača Đorđa Milosavljevića, ali smo i mi na ovom susretu bili značajno oslabljeni neigranjem Katića zbog rupture lista, kao i Filipa Dumića, koji se još uvek oporavlja posle preležane COVID-19 infekcije. Nažalost, pred kraj utakmice povredio nam se i Popović, što je još jedna otežavajuća okolnost za našu postojeću rotaciju, izjavio je Todorović po završetku utakmice sa Zemuncima.
U odsustvu iskusnijih igrača, veći deo tereta pao je na pleća mlađih igrača, koji su pokazali da su i te kako kadri da se nose sa pritiskom i da se na njih može ozbiljno računati u nastavku sezone.
Najveći benefit ove utakmice, kao i one prethodne u Vršcu, upravo su ti mladi igrači, poput Stevana Jovanovića, koji vredno radi na treninzima i već daje značajan doprinos ekipi na terenu. Budi se polako i Lazar Dimovski, tako da naša rotacija iz utakmice u utakmicu dobija na širini, ne krije zadovoljstvo Todorović.
Kragujevčani nemaju previše vremena za slavlje, s obzirom da ih već u četvrtak od 18 časova očekuje gostovanje veoma kvalitetnoj i iskusnoj ekipi Zlatibora u odloženom meču 12. kola Košarkaške lige Srbije.
Ekipa Zlatibora spada među favorite za osvajanje prva tri mesta u KLS ligi ove sezone. To je ekipa koja je projektovana da se bori na više frontova, s obzirom da igra i ABA 2 ligu. Dobro su popunjeni na svim pozicijama, imaju zaista kvalitetne i iskusne igrače u svom rosteru, počev od Kutlešića, Protića, Pavlovića, Vorkapića itd. Uprkos tome, mi nemamo nameru da na ovo gostovanje odemo sa belom zastavom. Kao i u svakoj utakmici do sada, ići ćemo na pobedu i nećemo pomišljati na kapitulaciju, decidirano tvrdi strateg Šumadinaca.
Mnoge pristalice kragujevačkog kluba interesuje situacija sa najnovijim pojačanjem Australijancem Medingom, odnosno informacija o tome kada će ovaj igrač debitovati u dresu Radničkog.
Meding je potpisao ugovor i samo se čeka neophodna papirologija između saveza kako bi stekao pravo nastupa za naš tim. On već desetak dana trenira sa nama i mi u svakom trenutku očekujemo da se ta situacija sa papirima sredi. Svakako da će nam igrač takvog profila, sa svojim dugim rukama i visinom od 210 cm, dosta značiti u nastavku sezone, otkriva Todorović.
KK RADNIČKI – KK MLADOST 98:87 (24:27, 26:20, 26:23, 22:17)
KRAGUJEVAC
Dvorana: „SBB Jezero“.
Igrano bez prisustva publike.
Sudije: I. Stefanović, A. Milojević, V. Živković

KK RADNIČKI: Jovanović 10, Popović 8, Filipović, Nedeljković 17, Dimovski 5, Stevanović 29, Veljović 8, Denović, Đorđević 21. Trener: Igor Todorović.
KK MLADOST: Belić 19, Janković, Milenković, Igbanu 8,Gombo 18, Tanasković 17, Prlja 11, Jakovljević 1, Mitrović 13. Trener: Dragan Jakovljević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar