SPD Radnički potpisao Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa Sportskom akademijom

Još od osnivanja, jedna od glavnih ideja SPD Radnički pored postizanja vrhunskih rezultata klubova i afirmisanje sporta, je bila dodatna edukacija kako sportskih, tako i kadrova u menadžmentu. Značajan korak u tom cilju je potpisivanje protokola o poslovno-tehničkoj saradnji sa Visokom školom strukovnih studija Sportska akademija iz Beograda. Tim povodom je održana konferencija za štampu u SC Iskra, na kojoj su prisustvovali generalni menadžer Sportske Akademije, profesor Leon Lukman, direktor SPD Radnički Bojan Ilić kao i Nenad Luković, prvi čovek AK Maraton KG koji je potpisao ugovor sa ovom renomiranom akademijom.

Sportska akademija je akreditovana visoka škola strukovnih studija, osnovana 1996. godine i iznedrila je preko 2000 diplomaca u 30 sportskih grana, a od 2004. godine je akreditovana kao referentni centar Međunarodnog Olimpijskog Komiteta za stručno osposobljavanje trenera.

Osnovno načelo Akademije je da obučimo vrhunske kadrove pre svega u vrhunskom sportu, ali i da sačuvamo zdravlje naše dece o kome se poslednjih godina nije vodilo dovoljno računa. Glavni akcenat, sem tehnike treninga o kojoj se uglavnom sve zna, stavljamo na preventivu, dijagnostiku, režimu života, ishrani, a naročito na oporavku sportista koji je možda i glavni segment u bavljenju vrhunskim sportom. Osnovne studije su trogodišnje i bazirane u dva pravca – obuka trenera za vrhunski sport, kao i trenera u rekreaciji, a nakon završenih studija postoje i razne vrste specijalizacija. Pored toga, imamo i obuku za niža zvanja, kao što su instruktori i operativni treneri, istakao je generalni menadžer Akademije, naš proslavljeni olimpijac, inače rođeni kragujevčanin Leon Lukman, a onda je ocenio stanje u kragujevačkom sportu.

Moja generacija je dokazala da postoji veliki potencijal kragujevačkog sporta, jedinu zamerku sam imao na dovođenje stranaca u naše klubove. Treba raditi na omasovljenju školskog sporta, što vidim da Radnički sa uspehom radi. U moje vreme u atletskom klubu Radnički su svi takmičari bili Kragujevčani i moja je želja da i u budućnosti bude tako, zaključio je profesor Lukman.

Ugovor sa Sportskom akademijom potpisao je Atletski klub Maraton KG, a o značaju tog čina svoj stav je izneo prvi čovek kluba Nenad Luković.

Ovo je sam početak saradnje od koje mnogo očekujem. Nadam se da ćemo imati snage i energije da podignemo na najviši mogući nivo na zadovoljstvo pre svega građana Kragujevca, a onda i regiona. Ponosan sam što sam deo projekta koji započinju Sportska akademija i SPD Radnički, pokušaćemo da što više pomognemo i budemo ravnopravni deo. Cilj je naravno da što veći broj mladih ljudi usavrši znanje i stekne neophodno obrazovanje, koje će im značiti u daljem radu. Čast nam je što smo karika ove saradnje u želji da što više pozitivnih ideja sprovedemo u delo.

SPD Radnički još jednom je pokazalo i dokazalo želju da svim članovima društva, kao i građanima Kragujevca omogući široku lepezu ne samo u bavljenju sportom, već i u neophodnoj edukaciji.

Pre svega moram istaći da sam imao izuzetno zadovoljstvo da upoznam profesora Lukmana, starog Kragujevčanina i to baš na današnji dan koji nosi izuzetnu simboliku za naš grad. Što se tiče SPD Radnički, ono od početka daje permanentnu podršku u edukaciji, naročito u mlađim kategorijama. Ovaj protokol je samo iskorak dalje u tom nizu, jer smatramo da ne samo naši treneri, funkcioneri i zaposleni, imaju ne samo priliku već i obavezu da se dodatno i konstantno obrazuju i usavršavaju. Mišljenja sam da je ovo pravi potez, da ćemo biti samo u plusu. Mi sa naše strane možemo da ponudimo ogromne potencijale i kapacitete i nećemo se zadržati samo u okvirima grada, jer je ovo jedan regionalni projekat gde će svi zainteresovani imati priliku i šansu za dodatnim obrazovanjem, izjavio je povodom potpisanog protokola direktor SPD Radnički Bojan Ilić.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar