Razvoj SPD Radnički ne mogu da ugroze pojedinci

Povodom aktuelnih dešavanja u Sportskom privrednom društvu Radnički, direktor tog preduzeća, Bratislav Uraković, govorio je na konferenciji za medije, u Sportskom centru „Iskra“.

Uraković je na funkciju direktora imenovan 6. avgusta, a za nešto više od četiri meseca njegovog mandata, mnogo toga se dogodilo u ovom velikom kragujevačkom preduzeću, koje pod svojim krovom okuplja sedam klubova i širok spektar sportskih objekata.

– Bilo je puno pozitivnih stvari, na kraju i nekih neprijatnih situacija, ali tu smo da sve raščistimo. SPD Radnički je ubedljivo najbolje sportsko privredno društvo u Srbiji. U utorak smo imali sastanak Asocijacije sportskih centara, na kom smo ocenjeni kao najbolji primer uređenja ove oblasti i od marta će ceo Beograd preći na naš model – rekao je Uraković.

On je istakao da je SPD Radnički tu zbog sporta i da je sport njegova osnovna delatnost.

– SPD Radnički ima najbolju sezonu u istoriji, od četiri sporta u tri smo igrali Evropu i po tome smo među najuglednijima u Srbiji. Svuda pričam o ozbiljnosti vaterpola koji nam je elitni klub. Imamo 11 trenera u vaterpolu i nismo trenutni projekat koji neko može da preseli preko noći. Sve to daje rezultata i nije slučajno što je Radnički je postao prvi srpski osvajač Regionalne lige i šampion Srbije u godini u kojoj je srpska reprezentacija osvojila Olimpijske igre – kazao je Uraković.

Direktor je najavio da SPD Radnički ima velike planove u predstojećoj godini, ali da oni nisu samo kratkoročni, već se ozbiljno gleda u budućnost.

– Odmah po novoj godini očekuje nas uređenje Šumaričkog jezera, a konkurisali smo i kod Ministarstva omladine i sporta za projekat uređenja otvorenih bazena. Očekujemo nekih 95 miliona i kompletno novu infrastrukturu. U planu je i mobilni akva park kojim bismo osvežili taj prostor i tu vidim šansu za povećanje prihoda našeg društva. Imamo za stanove i hranarinu za igrače, a sada ćemo posedovati i kompletno zdravstvo, jer smo dobili novac od države za našu fizikalnu medicinu. Dolaskom poliklinike u Halu „Jezero“ zaokružićemo te tri bitne celine za funkcionisanje sporta. Nastavićemo i sa modernizacijom ostalih sadržaja, kako bi se prilagodili najnovijim međunarodnim standardima – otkrio je Uraković.

On je dodao da se uz sve pozitivne stvari dešavaju i neki slučajevi nepoštovanja, odsustvovanja sa posla i nediscipline, podvukavši slučaje trenera koji je zbog udaranja igračice proizveo negativnu sliku u celoj Srbiji i zloupotrebu bolovanja od strane zaposlenog koji je za to vreme bio u inostranstvu.

– Naš trener Branko Zečević je pod suspenzijom, a 23. decembra će mu biti uručeno rešenje o prestanku radnog odnosa. Moramo biti primer velike ozbiljnosti, bez obzira na to što je dugo godina korektno obavljao svoj zadatak. Rad sa decom je izuzetno osetljiva tema i ove nedelje će svi treneri proći obuku podsećanje na pravila ponašanja, pogotovo u radu sa mlađim kategorijama – istakao je Uraković.

Direktor se potom osvrnuo i na slučaj Marka Pavlovića, koji je prema njegovim rečima od 45  radnih dana plaćenog odsustva  koliko mu po pravilniku o radu SPD Radničkog pripada, iskoristio 44. Iskoristio je i 28 radnih dana godišnjeg odmora za 2021. a kada je sve to potrošio, dostavio je potrvrdu o privremenoj sprečenosti za rad  (bolovanje) i otišao u inostranstvo, čime je zloupotrebio pravo na odsustvo zbog privremene sprečenosti za rad, i tako prekršio Zakon o radu.

Takve primere nediscipline nisam video ni na jednom drugom mestu i moramo ih sankcionisati kako bismo zaveli red i obezbedili da sve ovo još bolje funkcioniše. Imamo svu moguću dokumentaciju i potvrdu od Triatlon saveza da je bio u inostranstvu, kao i njegovu izjavu o bolovanju u kojoj kaže da je bolovanje opravdano, a tražili smo i reviziju tog bolovanja od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Ovo nema nikakve veze sa politikom, već sa uređenjem SPD-a, jer isti aršini moraju važiti za sve. Sada se pokušava sa prebacivanjem na politički nivo, kako bi se sve zamaskiralo, ali takav stepen bahatosti, da neko ode u inostranstvo dok je na bolovanju, morao sam najoštrije sankcionisati – smatra Uraković.

On je za kraj naveo da je SPD projektovan dugoročno i da osnivač, Grad Kragujevac, zna šta hoće, kao i da je njegova dužnost da štiti interese građana i opravdava uloženi novac.

– Ako želimo da budemo elitni grad, moramo da imamo i elitni sport. Mi smo grad šampiona, čime se nijedan grad u našoj okolini ne može podičiti. Ozbiljno smo preduzeće, na ozbiljno dobrom putu i ne smemo dozvoliti da nas ugrozi par neodgovornih pojedinaca – zaključio je Uraković.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar