Preminuo Slavoljub Sorgić, legenda kragujevačkog boksa

Juče je u Kragujevcu, u 93. godini preminuo jedan od najpoznatijih i najvećih kragujevačkih sportista svih vremena Slavoljub (Slavko) Sorgić Cobri.

Bio je dva puta prvak Jugoslavije i četiri puta prvak Srbije u boksu, kao i državni reprezentativac Jugoslavije. Kao trener Bokserskog kluba „Radnički” je osvajao više ekipnih, državnih titula a bio je trener osvajača medalja Puzovića i Labudovića na svetskim takmičenjima, prvi trener reprezentacije na Balkanijadi u Atini, svetskom prvenstvu u Beogradu (BAPSI) – najveći uspeh ekipnog jugoslovenskog boksa i evropskom u Kelnu.
Takođe je bio trener i sekundant u ringu osvajačima medalja na svetskim takmičenjima proslavljenim asovima Miodragu Perunoviću i Dragomiru Vujkoviću. Dobitnik je dve zlatne medalje za vrhunske rezultate u sportu SOFKJ i zaslužni građanin Grada Kragujevca. Za svoje izuzetne doprinose u boksu dobio je i nacionalnu penziju.

Učesnik rata od 1941-1945. godine u kome je ranjavan. Završio je vojnu akademiju u ondašnjem SSSR-u zbog čega je kasnije robijao na Golom otoku i Svetom Grguru. Uspešno se bavio pre boksa fudbalom (u kragujevačkoj „Šumadiji”) i atletikom ali je u sportu prevagnula njegova ljubav prema plemenitoj veštini i viteštvu među konopcima. Slavko Sorgić Cobri pisao je i poeziju („Zemlja belih breza”) a svoju golgotu na Golom otoku opisao je u autobiografskoj prozi „Prolazak kroz pakao”.
Takođe, njegova velika ljubav i hobi je bilo pecanje.

Mesto i vreme sahrane Slavka Sorgića Cobrija biće naknadno objavljeno.

Post Author: Milan

Ostavi komentar