Pobeda za “Crvene đavole” i Dušana Todorovića

Pre devet godina na tribinama stadiona kraj Moravice zauvek je prestalo da kuca srce osamnaestogodišnjeg Dušana Todorovića, velikog navijača Radničkog 1923, koji je tog nesrećnog 23. novembra 2013. godine poslednji put u životu bodrio svoj voljeni tim na jednoj prvenstvenoj utakmici. Zbog toga je današnja pobeda “crvenih” u utakmici 7. kola Mocart Bet Superligi Srbije protiv Javor Matisa u Ivanjici posvećena upravo sećanju na Dušana, koji bi i danas, da je živ, sigurno bio sa svojim drugovima u kopu i proslavljao veliki trijumf svog voljenog kluba – 1:0 (0:0).

Pogodak koji je Miloš Vidović postigao u 63. minutu predstavljao je nagradu za jednu hrabru, mušku igru “crvenih”, koji su stoički izdržali početni pritisak domaćina, da bi potom preokrenuli tok utakmice na svoju vodenicu. Pobeda nad odličnom ekipom Javora, koja je do ovog kola bila u žestokom naletu, predstavlja iskupljenje za olako ispuštene bodove na nekoliko prethodnih utakmica, ali i potvrdu kvaliteta kragujevačkog tima, koji je, čini se, nepravedno osporavan još od pripremnih utakmica u Sloveniji.

Krenuli su Ivanjičani žestoko, sabili Šumadince na sopstvenu polovinu terena, ali njihovi ataci kao da nisu imali dovoljnu oštrinu. Najviše problema odbrani “crvenih” pravili su bočni napadači Javora, Luković i Kembel. Luković je u 8. minutu atraktivno “makazicama” pokušao da savlada Lekovića, dok je Kembel najpre zapretio udarcem glavom u 11. minutu, a zatim i posle sjajnog solo prodora deset minuta kasnije, kada ga je izblokirao Cvetinović.

Imali su Ivanjičani još jednu solidnu priliku na isteku pola sata igre, kada je posle odličnog centaršuta Maričića, Dukate tukao glavom, ali je to bio lak plen za sigurnog Stojana Lekovića.

Vremenom su napadi Javora postajali sve ređi, što su Šumadinci iskoristili da dođu do daha i krenu nešto odvažnije ka golu domaćina. Stoiljković je u 37. minutu naterao golmana Javora Vulića na prvu intervenciju, da bi nedugo zatim i Tomić uputio “projektil” sa distance, koji je Obradović skrenuo u korner.

Početak drugog poluvremena donosi novi nalet domaćina, koji je ponovo pripretio preko dvojice najzapaženijih igrača, Lukovića i Kembela, da bi Radnički 1923 vrlo brzo odgovorio preko Maksimovića i Vlajkovića, čiji je udarac iskosa sa desne strane dobrano zagrejao Vulićeve dlanove.

I onda dolazimo do trenutka odluke. U toku je bio 63. minut utakmice, kada je povratnu loptu Milutina Vidosavljevića, iskusni Miloš Vidović topovskim udarcem sa ivice šesnaesterca pretvorio u vodeći, ispostavilo se i pobedonosni pogodak Kragujevčana na ovom gostovanju.

Finiš utakmice protekao je u očajničkim pokušajima fudbalera Javora da dođu do izjednačenja. Dva opasna pokušaja Obradovića na ulasku u devedeseti minut, kao i prilika u kojoj se našao rezervista Ibrahim Tanko u sudijskoj nadoknadi vremena dobrano su preznojili pristalice kragujevačkog tima, ali se na kraju sve dobro završilo za izabranike trenera Dejana Joksimovića.

Bio je ovo drugi trijumf “crvenih” u tekućem prvenstvu, prvi na strani, koji im donosi priključak sa ekipama iz gornjeg dela tabele. Kragujevčani se nakon nekompletnog sedmog kola nalaze na deobi šeste pozicije, sa devet osvojenih bodova na svom kontu.

Narednog vikenda na “Čika Daču” dolazi beogradski Partizan, što predstavlja još jedan veliki izazov za Kragujevčane, ali i novu priliku za dokazivanjem na superligaškoj sceni.

JAVOR MATIS – RADNIČKI 1923 0:1 (0:0)

IVANJICA
Stadion: Kraj Moravice.
Sudija: Milan Mitić (Leskovac).
Pomoćnici: Čedomir Andrejić (Kruševac), Nikola Antić (Niš).
Strelac: M. Vidović u 63. minutu za Radnički 1923.
Žuti kartoni: Dolmagić, Eliomar, Obradović (Javor), Ivanović, Brnović, Zorić (Radnički 1923).

JAVOR MATIS: Vulić, Nikolić (od 82. Dolmagić), Grabež, Tojčić, Obradović, Dukure (od 73. Eliomar), Marčić, Kembel (od 66. Tanko), Luković (od 82. Maletić), Gojković, Gigić. Trener: Igor Bondžulić.

RADNIČKI 1923: Leković, Ivanović, Cvetinović, Miličić, Vlajković, M. Vidović, Krajišnik (od 66. Srnić), Stoiljković (od 90. Kovačević), Tomić (od 74. Zorić), Vidosavljević (od 66. Brnović), Maksimović (od 74. Jovanović). Trener: Dejan Joksimović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar