Omladinska škola-motor razvoja kluba

Od samog osnivanja, Rukometni klub Radnički je jedan od glavnih akcenata stavio na razvoj i omasovljavanje škole rukometa, kvalitetnog trenažnog procesa u mlađim kategorijama, svestan da se samo takvim putem dolazi do samog vrha. U obe selekcije su već prisutni izdanci rukometne škole, koja će se od naredne sezone podići na još veći nivo, jer će dobiti svoj dom-salu Bogoslovije. O rezultatima i planovima, svoj sud je izneo direktor omladinske škole Verko Radosavljević, sa kojim razgovor započinjemo pitanjem da oceni urađeno i kako je zadovoljan radom mlađih selekcija.

Kraj sezone je trenutak kada podvlačimo crtu i merimo učinke naspram unapred zacrtanih ciljeva. Motiv je konstantan i predstavlja težnju da se što veći broj mališana aktivno bavi sportom i svakodnevno napreduje kroz trenažne, takmičarske i vantrenažne aktivnosti. Ove godine smo imali veoma kvalitetan razvoj postojećih selekcija. Sve selekcije su pored sazrevanja u smislu kvaliteta kao propratni efekat kvalitetnog rada imale i sve veću masovnost pa smo bili primorani da neke od njih delimo na dve selekcije koje nezavisno treniraju i takmiče se u zasebnim takmičenjima. Generalno i individualno, kvalitet selekcija se svakodnevno podiže i nesumnjivo smo na dobrom putu.

Generacija Ž12 je u prvom učešću u LMK izborila plasman na završni turnir državnog prvenstva. U kojoj meri će im to značiti u daljem razvoju?

Generacija Ž12 koja je sastavljena od devojčica 2010/11 godišta ove godine je imala premijeru u Ligi mlađih kategorija. Liga koju su igrale predstavlja možda najkvalitetniju ligu u poslednjih desetak godina. Mislim da su devojčice koje vodi naš bivši kapiten Jasmina Kolak iskoristile priliku da se kroz tako kvalitetno takmičenje razvijaju individualno i kolektivno i kao kruna usledio je i plasman na završni turnir koji je dočekao 12 najboljih ekipa u Srbiji. Ove devojčice pokazuju ogroman potencijal koji će kroz jaka takmičenja i kvalitetan rad da se pretoči u veliki broj kvalitetnih seniorskih igračica.

Planirate li veći broj selekcija naredne sezone Lige mlađih kategorija?

Naredne godine naš klub će u LMK predstavljati i generacija M14 (2009. i mlađe) kao i M12 (2011. i mlađe). Obe generacije su jako interesantne i naravno da je put u LMK najbolji put za razvoj kvaliteta koji ove generacije nesumnjivo poseduju.

Koji su planovi omladinske škole za narednu sezonu?

Naredna sezona je veoma interesantna. Činjenica da ćemo imati veliki broj selekcija u LMK takmičenjima kao i dve selekcije u mini ligi (M2013/14, Ž2012/13) govori da je velika odgovornost na nama. Od septembra je u planu da se kroz animacije u osnovnim školama dodatno omasovi generacija Ž2013 i eventualno prepoznaju novi talenti za starije generacije. Jedan od preduslova kvalitetnog rada jesu uslovi za trening. Rukomet kao sport ima potrebu za terenom cije su dimenzije 20×40 m ili približno. Treniranje u salama osnovnih škola je moguće i daje rezultate ali do uzrasta od 12 godina, a nakon toga deca stagniraju i rad na daljem usavršavanju taktike je praktično nemoguć. Ove godine je rukovodstvo kluba na čelu sa direktorom Stavrom Raškovićem omogućilo da rukometni klub dobije dvoranu u kojoj će od ovog leta sve selekcije RK Radnički trenirati i odigravati utakmice. Dvorana Bogoslovije je prelepo zdanje i siguran sam mesto, odakle će izaći veliki broj veoma kvalitetnih ljudi, prvotimaca i reprezentativaca Srbije. Ovo je veliki zamajac, ali i obaveza da se kvalitet rada podigne na viši nivo što u ovakvim uslovima za rad nije teško, zaključio je Verko Radosavljević.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar