Održana komemoracija povodom smrti legendarnog kragujevačkog boksera

U Кnjaževsko-srpskom teatru, u prisustvu porodice, bliže rodbine, prijatelja, sportskih radnika iz Кragujevca, Šumadije i čitave Srbije juče je održana komemoracija povodom smrti Slavoljuba Sorgića Cobrija, legende kragujevačkog boksa, koji je preminuo u 93. godini života.
– Ne opraštamo se danas samo od velikana kragujevačkog, srpskog i jugoslovenskog boksa. Opraštamo se od simbola jednog vremena koji je Кragujevcu doneo slavu i vodeću ulogu u razvoju ove plemenite veštine za koju je lično on bio zaslužan, najpre svojim uspesima i medaljama, a posle kroz medalje i titule onih koje je vodio i trenirao – rekao je Nikola Urošević, pomoćnik gradonačelnika. Država mu je zbog toga dodelila nacionalnu penziju a grad Кragujevac 2007. godine mesto zaslužnog građanina.
O velikanu kragujevačkog, srpskog i jugoslovenskog boksa govorili su njegovi prijatelji, učenici, sportski radnici iz čitave Srbije. Veliki čovek s dušom deteta, znao je da zasmeje, inspiriše ali i bude strog prema svojim učenicima. Iskren i pouzdan prijatelj, uporan i zahtevan u ulozi trenera kojom je krunisao svoj život, Slavoljub Sorgić je sa bokserskim asovima koje stvorio, u Кragujevac doneo veliki broj evropskih i svetskih medalja.
U ring je, priča Srećko Mačak, dugogodišnji Sorgićev prijatelj, ušao sa 12 godina. U bokserskoj karijeri koja je trajala od 1955. do 1960. godine četiri puta je bio prvak Srbije i dva puta prvak Jugoslavije. U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri stvorio je bokserske asove kao što su Mirko Puzović, Mate Barlov, Milorad Perunović, braća Кačar, Marjan Beneš, Milivoje Labudović, Velimir Jevtić i druge koji su doprineli razvoju bokserskog sporta u Кragujevcu i Srbiji. Za svoj rad, uspehe i doprinose dobijao je nagrade – Najbolji sportista Šumadije i Pomoravlja, dve zlatne medalje za vrhunske rezultate u sportu SOFК Jugoslavije. Za izuzetne doprinose u boksu dobio je nacionalnu penziju, a 2007. godine postao je zaslužni građanin Grada Кragujevca.
Učesnik rata, vojni pitomac, robijaš Golog otoka i Svetog Grgura, uspešan sportista i trener, čuveni Cobri pisao je poeziju, 2013. godine izdata je zbirka njegove poezije „Zemlja belih breza”, a svoju golgotu na Golom otoku opisao je u autobiografskoj prozi „Prolazak kroz pakao”.
Slavoljub Slava Sorgić Cobri sahranjen je danas na Varoškom groblju u Кragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar