Novajlija iz Žitišta namučio Kragujevčane

Teže nego što se to očekivalo košarkaši kragujevačkog Radničkog došli su do trijumfa u susretu sa novajlijom u ligi, ekipom Svetog Đorđa iz Žitišta. U susretu odigranom pred oko 400 gledalaca u „SBB hali Jezero“, Kragujevčani su slavili rezultatom 87:73 (14:29, 22:15, 21:12, 30:17) i tako sačuvali čelnu poziciju na tabeli Druge lige Srbije.

Da su najteže one unapred dobijene utakmice, uverili su se košarkaši Radničkog u susretu sa ekipom Svetog Đorđa iz Žitišta. Posle vrlo lake i ubedljive pobede nad istim rivalom na startu sezone, Kragujevčani su pomislili da će lako doći do trijumfa u uzvratnom duelu pred svojim navijačima. Međutim, ekipa iz Žitišta se pokazala kao „tvrd orah“, pa su izabranici Igora Todorovića morali dobro da se pomuče kako bi se domogli novih bodova.

Bilo je ovo bez sumnje jedno od najslabijih izdanja ekipe Radničkog u „SBB Jezeru“ ove sezone, naročito u prvom poluvremenu kada je malo toga „štimalo“ u igri kragujevačkog tima. Sa druge strane, gosti su prezentovali svoje najjače oružje – šut za tri poena, koji ih je izuzetno služio u prvom delu susreta.

Već u prva dva minuta utakmice ekipa Svetog Đorđa ubacila je tri trojke iz isto toliko pokušaja za početno vođstvo od 9:2. Radnički je preko Katića i Stevanovića uspeo da odgovori i izjednači na 12:12, ali je potom usledila nova „kanonada“ gostiju van linije 6,75 metara, tako da je prvi desetominutni period okončan ubedljivom prednošću ekipe iz Žitišta – 29:14.

Shvatili su domaći da je vrag odneo šalu, pa su na startu druge deonice dodatno podigli nivo agresivnosti u odbrani, naročito na prenosu lopte, i iznudili nekoliko vezanih grešaka gostujuće ekipe. Ipak, ono što bi uradili u odbrani, Kragujevčani su brzo prosipali u napadu, gde su bespotrebno isforsirali nekoliko nerezonskih šuteva.

Gosti su tako uspevali da odolevaju i čuvaju stečenu prednost, koja je do odlaska na veliki odmor svedena u jednocifrene okvire – 44:36.

U trećoj deonici gosti su vrlo brzo ušli u problem sa faulovima, tako da su bili primorani da smanje agresivnost u odbrani. Pri tom je prestao da ih služi šut za tri poena, što su domaći obilato iskoristili i serijom 12:2 u finišu ovog perioda preokrenuli rezultat u svoju korist – 57:56.

Bila je to samo uvertira u ono što je usledilo na startu završne deonice, kada je Radnički serijom 14:0 došao do dvocifrene prednosti (71:56) i maltene prelomio utakmicu u svoju korist. Ipak, borbeni gosti nisu imali nameru da tako lako istaknu „belu zastavu“ i na tri minuta do kraja prišli su na 78:71.

Međutim, vremenski cajtnot učinio je svoje, ekipa iz Žitišta je počela da brza i greši, propustivši priliku da sam finiš utakmice učini znatno neizvesnijim. Trojka Jokića šezdeset sekundi pre kraja susreta za 85:73 raspršila je i poslednju nadu gostujućeg tima.

Raško Katić je sa 29 poena i 11 skokova bio ubedljivo najbolji akter večerašnjeg susreta. Andreja Stevanović ubacio je 18 poena, a dvocifreni u kragujevačkom sastavu bili su još i Pavle Jokić sa 15 i Nikola Šućov sa 10 poena.

U ekipi Svetog Đorđa najraspoloženiji za igru bio je Marko Tomić sa 15 poena i 10 skokova. Vladimir Gombar zastao je na 13, a Filip Latinović na 10 postignutih poena.

Uprkos upisanoj pobedi, strateg Radničkog Igor Todorović imao je mnogo toga da zameri svojim učenicima, posebno kada je u pitanju odnos prema igri.

Upozoravao sam moje igrače da ova utakmica može biti potencijalna „mina“. Srećom smo je preskočili, pre svega zahvaljujući dobroj defanzivnoj igri u drugom poluvremenu, u kome smo primili manje od trideset poena. Ekipa Svetog Đorđa je pokazala da je jako nezgodna šuterska ekipa, naročito u prvom poluvremenu kada su šutirali 7/10 za tri poena. Sa druge strane, mi smo bili daleko ispod svog standarda, ali smo pokazali da kvalitetne i dobre ekipe mogu pobeđivati i kada igraju loše, ocenio je Todorović.

Gosti iz Žitišta su se kragujevačkoj publici predstavili u najboljem mogućem svetlu. Ovaj mali klub, koji se od ove sezone po prvi put takmiči u drugoligaškom rangu, pokazao je da nikako ne sme biti potcenjen od bilo kog rivala u ligi.

Iskoristio bih priliku da čestitam ekipi Radničkog na pobedi. Smatram da svojim kvalitetom zaslužuje da uđe u KLS. Mi smo odigrali odlično prvo poluvreme, naročito prvu četvrtinu koju smo ubedljivo dobili. U nastavku susreta nismo uspeli da izdržimo pritisak domaćina, psihički smo pali, što je iskusna ekipa Radničkog iskoristila i napravila seriju 14:0, nakon čega je bilo jako teško vratiti se u meč. I pored poraza mislim da smo pokazali da znamo da igramo košarku i da bi bila velika šteta ukoliko ispadnemo iz lige, izjavio je Boba Grujić, predstavnik ekipe Svetog Đorđa.

Radnički je večerašnjom pobedom, trinaestom u sezoni, zadržao lidersku poziciju na tabeli, dok je ekipa Svetog Đorđa ostala u donjem domu sa skorom 3-12.

Izabranike trenera Igora Todorovića u narednom kolu očekuje jedno od najtežih gostovanja u drugom delu sezone, ekipi Zdravlja u Leskovcu.

KK RADNIČKI – KK SVETI ĐORĐE 87:73 (14:29, 22:15, 21:12, 30:17)

KRAGUJEVAC
Dvorana:
„SBB Jezero“
Gledalaca: 400 Sudije: J. Kovačević, S. Stanić, M. Štetin

KK RADNIČKI: Stanković, Jokić 15, Stevanović 18 (6 sk, 6 as), Nedeljković 8, Šućov 10 (7 as), Živanović 4 (5 sk), Marković 3 (7 sk), Katić 29 (11 sk, 6 as). Nisu igrali: Veljović, Ilić i Glišović. Trener: Igor Todorović.

KK SVETI ĐORĐE: Đokić 6 (7 as), Krstanović 8, Latinović 10, Škripac 5, Vulin 2, Stanić 8, Tomić 15 (10 sk), Gombar 13, Pavlović 6 (7 sk). Trener: Nenad Vignjević.

 

Foto : SPD Radnički

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar