Nova sportska oprema za školu u Velikim Pčelicama

Jedan je od prioriteta grada Kragujevca pored uređenja dečijih igrališta i otvorenih terena za male sportove jeste i obezbeđivanje i unapređenje nastave za fizičko u školama na seoskom području kroz promociju školskog sporta i stvaranje još boljih uslova za razvojnu fizičku aktivnost učenika. Tim povodom član Gradskog veća za sport sa saradnicima posetio je danas izdvojeno odeljenje OŠ ”Svetozar Marković” u Velikim Pčelicama i uručio sportsku opremu u vrednosti od 250 hiljada dinara.

Grad Kragujevac ima snage i mogućnosti a uz podršku gradonačelnika Nikole Dašića stavljamo akcenat na razvoj školskog sporta i u seoskim sredinama. Tokom prethodne posete izdvojenom odeljenju OŠ ”Svetozar Marković” video sam da učenici ovde nemaju nikakvu sportsku opremu, rekvizite niti bilo kakvu sportsku infrastrukturu, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport. Nedopustivo je da bilo koja škola u kojem god delu grada, prigrada ili sela se nalazila, nema uslove za realizaciju nastave za fizičko ili bar slične uslove kao škole u gradu. Pored svega što smo do sada uradili jedan od naših prioriteta jeste da svakom detetu obezbedimo pristup osnovnim sportskim rekvizitima i osnovnu sportsku infrastrukturu. Ako im to ne obezbedimo za posledicu ćemo imati konstantne migracije mladih porodica iz sela u grad. Sport nije samo obavljanje standardnih sportskih aktivnosti za stvaranje šampiona. Bavljenje sportom najpre počinje kroz školski sport koji prati pravilan i zdrav razvoj svakog deteta. Siguran sam da će učenici i predškolci izdvojenog odeljenja u Velikim Pčelicama biti presrećni zbog uređenog prostora za sportske aktivnosti a naša je obaveza da nastavimo da isto radimo i u drugim seoskim školama, rekao je Stevović.

Opremom u vrednosti od 250 hiljada dinara koje je u saradnji sa Savezom za školski sport obezbedio grad, učenici u Velikim Pčelicama dobili su malu salu sa tatami podlogom za nastavu fizičkog, golove i koševe za male sportove i poligone za sportske discipline.

Ovo je način da učenicima koji nastavu pohađaju u svom selu i blizu svoje kuće, poručimo da o njima razmišljamo isto kao i o učenicima u školama u gradu, da su svi jednaki i da svako dete mora da ima jednake ili slične uslove, rekao je Stevović a za proleće najavio uređenje dečijeg igrališta ispred škole u Velikim Pčelicama. Budžet za opremanje dečijih igrališta i otvorenih terena za male sportove za sledeću godinu je 25 miliona dinara i nastavićemo, kao i do sada, da radimo sistematski kako bismo svim učenicima podjednako obezbedili sportsku infrastrukturu, poručio je član Gradskog veća.

Grad Kragujevac prati strategije obrazovanja Ministarstva prosvete, ima sluha i prepoznaje sve potrebe za izjednačavanje uslova u gradskim i seoskim školama, kaže direktorka OŠ ”Svetozar Marković”, Tanja Marinković, zato smo i došli do toga da ova škola ima novu stolariju, spuštene plafone, sređene učionice, a od danas i malu salu za nastavu fizičkog. Pre par godina ovu školu je pohađalo pet učenika, danas ih je nešto više od dvadeset, ali sam sigurna da će svako ulaganje i unapređenje kvaliteta rada škole zadržati učenike nižih razreda da nastavu pohađaju u svom selu. Prema rečima direktorke u planu je da učenici iz matične škole dolaze na časove kod svojih vršnjaka u izdvojenim odeljenjima ali i da kragujevačke sportiste dovedu da se podruže i razgovaraju sa našim učenicima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar