Kragujevčani protiv Francuza za nastavak evropskog puta

U prvom meču osmine finala Kupa Evrope, vaterpolisti Radničkog ugostiće francuski Strazbur, u subotu, od 19.30 časova, na zatvorenom bazenu u Kragujevcu.

Ovim duelom Kragujevčani otvaraju drugi deo sezone i vraćaju se u bazen posle mesec i po dana, od kako su na turniru Regionalne A1 lige u Dubrovniku, izborili plasman na „fajnal-for“ tog takmičenja, kao jedini srpski tim u društvu tri hrvatska. Dojučerašnji kapiten Radničkog, Nikola Tomašević, koji je i po okončanju igračke karijere ostao u klubu, dobro zna pred kakvim se izazovima ekipa trenutno nalazi.

– Očekuje nas jako težak raspored na startu, počevši od Strazbura, preko bitnih mečeva domaćeg šampionata sa Šapcem, Novim Beogradom i Vojvodinom, do eventualnih duela četvrtfinalne runde evropskog takmičenja. Ali, zbog takvih utakmica i igramo i srećni smo što nastavljamo drugi deo sezone. Ciljevi su nam uvek najviši, nadamo se da su momci dobro odradili pripremni period i očekujemo nove pobede i uspehe, rekao je Tomašević.

Vaterpolisti Radničkog nisu imali pravi odmor, već samo pauzu od takmičarskih mečeva, koja je bila izuzetno radna, što zbog velikog broja reprezentativaca, što priprema za nastavak sezone.

– Posle plasmana na F4 Regionalne lige deo ekipe je kratko odmarao, dok je veći broj igrača otišao na pripreme sa juniorskom reprezentacijom naše zemlje i seniorskim nacionalnim timovima Srbije, Rusije i Crne Gore. Po završetku reprezentativnih obaveza polako smo počeli da zbijamo redove i odradili sparinge sa Baltikom iz Rusije i grčkim Vuljagmenijem. Dobro smo pripremljeni i taktički i fizički. Jedan od glavnih ciljeva sezone nam je da prođemo Strazbur koji je bio šampion Francuske. Imaju pet-šest stranaca koji vode njihovu igru i hrvatskog trenera. Jako dobro su postavljeni, ali na našem bazenu smo favoriti protiv koga god da igramo i tako će biti i ovoga puta, smatra Filip Janković, kapiten Radničkog.

Kragujevčani su ove sezone napravili pravi bum na evropskoj sceni. Najpre su stali na korak od plasmana u Ligu šampiona, a zatim dominantno osvojili prvo mesto u grupnoj fazi Kupa Evrope u Savoni, savladavši istoimeni domaći tim, španski Mediterani i nemački OSC Potsdam.

– Ovi naši zlatni momci su prošle godine ispali na kvalifikacionom turniru u Egeru, a trenutno se nalaze među 16 najboljih ekipa u LEN kupu. Takođe, prošle sezone su igrali A2 ligu, a sada su se plasirali na „fajnal-for“ A1 lige i to kao jedini srpski predstavnik. Kontinuitet uspeha je prisutan u vaterpolo klubu i svi mi imamo privilegiju što ćemo sutra moći da ih gledamo, zaključio je Bojan Ilić, direktor Sportskog privrednog društva Radnički.

Zanimljivo je da će ovo biti prva evropska vaterpolo utakmica u Kragujevcu posle skoro šest godina, od kako je grčki Olimpijakos u pretposlednjem kolu Lige šampiona slavio sa 8:7, 18. aprila 2015. godine. Nažalost, zbog aktuelnih protivepidemioloških mera u Srbiji, ovaj meč igraće se bez prisustva publike, ali će ljubitelji vaterpola moći da ga prate u direktnom prenosu televizije Nova sport.

U ostalim mečevima osmine finala Kupa Evrope sutra se sastaju: Novi Beograd – Vuljagmeni (Grčka), Turkoan (Francuska) – Crvena zvezda, Pej d’Eks (Francuska) – OSC (Mađarska), Primorac (Crna Gora) – Solnok (Mađarska), Sabadelj (Španija) – Mediterani (Španija), Sintez (Rusija) – Dinamo (Rusija) i Barselona (Španija) – Mladost (Hrvatska).

Post Author: Milan

Ostavi komentar