Kragujevčani održali fudbalski čas Kraljevčanima

Fudbaleri Radničkog 1923 opravdali su ulogu favorita u susretu sa novajlijom u prvoligaškom društvu, ekipom Sloge iz Kraljeva. Bilo je to najbolje izdanje “crvenih” od starta nove sezone, koje je krunisano ubedljivim trijumfom – 4:0 (2:0).

Strateg kragujevačkog prvoligaša Aleksandar Linta je rešio da uoči susreta sa Kraljevčanima načini određene korekcije u startnoj postavi, u odnosu na prethodna dva kola.
Tako je mesto među stativama ponovo zauzeo Lazar Raičević, Miloš Vidović je prekomandovan na mesto štopera umesto Lazara Petrovića, na poziciji desnog beka zaigrao je Nikola Rađen, Aleksandar Varjačić dobio je nešto ofanzivniju ulogu pokraj desne aut linije, dok su tandem po levoj strani ovoga puta činili Igor Vićentijević i oporavljeni Đorđe Maksimović. Takođe, na klupi se po prvi put od početka sezone našao i iskusni Marko Mirić, koji je dobio šansu u poslednjih pola sata utakmice.
Od samog starta bilo je evidentno da Kragujevčani nemaju nameru da dopuste bilo kakvo iznenađenje na svom bunjištu, tako da se samo postavljalo pitanje sa koliko golova razlike će novi prvoligaš biti ispraćen sa “Čika Dače”.

Već u 2. minutu domaćin je prvi put ozbiljno zapretio preko Slađana Nikodijevića, čiji je udarac glavom posle kornera uspeo da zaustavi mladi čuvar mreže kraljevačke Sloge Nemanja Andrijanić.
Samo pet minuta kasnije zatresla se mreža gostiju. Posle kratke kombinacije iz kornera, Stevan Kovačević idealnim centaršutem sa desne strane pogađa “u trepavicu” Miloša Vidovića, koji postiže svoj prvenac u dresu Radničkog 1923.
Nisu se puleni Aleksandra Linte zadovoljili početnim vođstvom, već su nastavili da opsedaju gol svog rivala, koji je delovao prilično nemoćno u nastojanju da odbije pritisak raspoloženih Kragujevčana.
Postavljalo se pitanje kada će brana gostiju ponovo popustiti, a to se dogodilo u 30. minutu, kada je nakon udarca Nikodijevića, Ćirović stigao do lopte pre golmana Sloge Andrijanića i uspeo da je skrene u mrežu. Tom prilikom se čuvar mreže Kraljevčana teže povredio, pa je par minuta kasnije morao da bude zamenjen.

Tek u finišu prvog dela igre beležimo par sporadičnih pokušaja gostiju, koji nisu ozbiljnije ugrozili golmana Radničkog 1923 Lazara Raičevića.
Start drugog poluvremena doneo je i novu loptu u mreži kraljevačkog prvoligaša. Igrao se 48. minut kada je rezervni golman Sloge Mihajlo Pantović, koji je u 38. minutu zamenio povređenog Andrijanića, u želji da dođe do lopte pre Slađana Nikodijevića nepropisno startovao nad napadačem Radničkog, što nije promaklo budnom oku sudije Nikole Đorđevića iz Aranđelovca, pa je kragujevački tim dobio priliku da sa jedanaest metara dodatno uveća prednost. Siguran egzekutor kaznenog udarca bio je Aleksandar Varjačić, poslavši loptu u jednu, a Pantovića u drugu stranu.
Tamnoputi DŽon, koji je na startu drugog poluvremena zamenio Marka Mihajlovića, uneo je malo živosti u igru Sloge, pa se tako u 51. minutu našao u lepoj poziciji da sa nekih 11-12 metara matira Raičevića, ali je prebacio gol.

Samo minut kasnije Kragujevčani kompletiraju “poker” golova. Bila je to zaista akcija za fudbalske udžbenike koju je inicirao Nikodijević proigravši hitronogog Varjačića, koji nije suviše oklevao, već je uputio oštar poprečni pas pred gol Sloge, gde je natrčao Maksimović i snažnim udarcem u gornji desni ugao “skinuo paučinu” – 4:0 za Radnički 1923.
Tu su domaći odlučili da “povuku ručnu”, što su Kraljevčani iskoristili da makar malo dođu do daha i priprete preko Anđelkovića, ali je Raičević na vreme predosetio opasnost i “ušao u šut” napadaču kraljevačkog tima.

Mladi Uroš Aleksijević, koji je u par navrata prethodne sezone pokazao da poseduje izuzetno snažan i precizan udarac sa distance, šutirao je u 76. minutu sa nekih 18 metara udaljenosti tik pored gola protivnika. Pokušao je potom i Tomislav Todorović, ali je lopta završila u spoljnom delu mreže.
Poslednji detalj vredan pažnje viđen je u 80. minutu pred golom Radničkog. Ponovo se brzonogi DŽon našao u obećavajućoj situaciji, međutim, istakao se još jednom čuvar mreže Kragujevčana Lazar Raičević, skrenuvši loptu u korner.
Sa sedam osvojenih bodova iz tri odigrana kola ovo je najbolji start Radničkog u Prvoj ligi Srbije još od sezone 2010/11, u kojoj je kragujevački klub izborio plasman u Super ligu Srbije. Analogija je jasna, a ostaje da vidimo da li se sudbina zaista ponavlja.
Priliku da nastave niz dobrih rezultata “crveni” će imati predstojećeg vikenda na gostovanju imenjaku iz Sremske Mitrovice.

RADNIČKI 1923 – SLOGA 4:0 (2:0)

KRAGUJEVAC
Stadion: “Čika Dača”
Gledalaca: /.
Sudije: Nikola Đorđević (Aranđelovac)
Pomoćnici: Miodrag Zdravković (Ražanj), Dragan Nikolić (Požarevac)
Strelci: M. Vidović u 7, Ćirović u 30, Varjačić iz kaznenog udarca u 49. i Maksimović u 52. minutu za Radnički 1923.
Žuti kartoni: Todorović, U. Vidović (Radnički 1923), Vidović, Petković, Pantović, Gojković (Sloga).

RADNIČKI 1923: Raičević, Rađen, Vićentijević, M. Vidović, Filipović, Kovačević (od 70. Aleksijević), Ćirović, Varjačić (od 70. Petrović), Maksimović (od 60. Mirić), Ilić (od U. Vidović), Nikodijević (od 70. Todorović).

SLOGA: Andrijanić (od 38. Pantović), Gušani, Vukotić, Todorić, Krasić, Babić (od 46. Žerađanin), Petković (od 55. Đokić), Vidović (od 55. Čolić), Mihajlović (od 46. DŽon), Gojković, Anđelković.

POSLEDNJI POZDRAV ŽARKU STEVANOVIĆU

Uoči početka današnjeg susreta na “Čika Dači” minutom ćutanja odata je pošta nedavno preminulom fudbalskom radniku i funkcioneru Žarku Stevanoviću.

Radi se o čoveku koji je čitav svoj život posvetio razvoju i unapređenju fudbala u Šumadijskom okrugu.

U nekoliko mandata obavljao je funkciju predsednika Fudbalskog saveza grada Kragujevca, a u periodu od 2012. do 2016. godine bio je na čelu Fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije.

Dobitnik je „Zlatne plakete“, najvećeg priznanja Fudbalskog saveza zapadne Srbije, za doprinos razvoju fudbala.

U trenutku smrti obavljao je funkciju predsednika Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije i potpredsednika Fudbalskog saveza regiona zapadne Srbije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar