Železnička stanica i pruga zaglavljeni u vremenu

Ove godine obeležavamo mali jubilej, tačno je 10 godina prošlo od obećanja SNS-a da će obnoviti železničku stanicu u Kragujevcu. Železnička stanica koja je izgrađena pre 138 godina ostala je zaglavljena u prošlosti i izložena zubu vremena, objekat koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture je nekad bio ponos Kragujevčana. Danas se na žalost ovim objektom ne ponose Kragujevčani, nebriga o ovom objektu izaziva tugu i bes. Da li će se nadležni dozvati pameti i sprečiti dalje propadanje železničke stanice? Ministre Vesiću, da li železnička stanica treba ovako da izgleda?

Obećanja za rekonstrukciju pruge od Kragujevca do Kraljeva Kragujevčani slušaju poslednje četiri godine, a ko želi da se vrati u prošli vek vožnja ovom prugom mu to i garantuje. Prosečna brzina na ovoj deonici je oko 30km na sat, možda je vlast htela da iskoristi ovu relaciju kao turistički potencijal.

Novo obećanje je došlo pre 7 dana od predsednika Vučića da deonicu od Kragujevca do Kraljeva treba modernizovati i da će radovi uskoro krenuti. Kragujevčani su opet zabrinuti jer su čitali ustavna ovlašćenja predsednika i nigde nisu našli da je on zadužen za to. Predsedniče, pošto mi znamo da se Vi za sve pitate, mi iz Stranke slobode i pravde jesmo za modernizaciju pruge, ali ne na postojećoj trasi jer ona prolazi kroz sam centar grada. Prugu treba izmestiti van centra grada i na taj način omogućiti razvoj grada preko Lepenice koji se decenijama i neopravdano ne razvija kao drugi delovi Kragujevca. Modernizacijom pruge na postojećoj trasi će doći do povećanja brzine koja je potencijalna opasnost za građane, a sa druge strane nije normalno da nam kroz centar grada prolaze kompozicije koji prevoze opasne materije.

Kragujevčani očekuju da se ponovo ponose svojom železničkom stanicom, žele modernu prugu  koja neće prolaziti kroz sam centar grada. Pitam ministra Vesića, da li će i dalje železnička stanica i pruga ostati zaglavljeni u vremenu i na slepom koloseku?

 

Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar