Zbog ulice Draže Mihailovića izvinjenja i pretnje smrću

Bura zbog odluke skupštinske većine u kragujevačkom parlamentu da jedna od ulica u gradu na Lepenici ponese ime Draže Mihailovića traje pune dve nedelje. Pljušte ostavke i izvinjenja, što strankama, što potomcima učesnika NOB-a, a inicijatori ove izmene ogranak POKS-a u Kragujevcu podneli su krivične prijave protiv dvojice građana zbog pretnji smrću funkcionerima ove partije.

Zbog imena ulice, za koju retko ko i zna gde se nalazi, najpre je ostavku podneo Mija Nikolić, odbornik SPS-a, na članstvo u skupštinskom Odboru za određivanje naziva ulica. Izvinjenje je Kragujevčanima, SUBNOR-u i potomcima učesnika NOB-a uputio Ivica Momčilović, predsednik GrO SPS-a i zamenik gradonačelnika, a partija je ovog funkcionera pozvala na odgovornost zbog ove odluke. Momčilović je usvajanje ove odluke, za koju su glasali i odbornici SPS-a, pravdao tehničkom greškom u skupštinskoj proceduri.

Članovi POKS-a pak, tvrde da danima trpe pritiske od „neokomunista i pripadnika nekadašnjeg zločinačkog komunističkog režima“, pa su zbog pretnji smrću Mirku Čikirizu, državnom sekretaru Ministarstva pravde i zameniku predsednika POKS-a, i istoričaru Vladimiru Đorđeviću podneli krivične prijave i zahtevaju od tužilaštva brzu reakciju.  „Poksovci“ su  otišli i korak dalje i najavili da će ulicu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini braniti i telima.

Sad da’l je greška il’ namera, teško je utvrditi, ali je činjenica da u kragujevačkom parlamentu, kao i u ostalim gde većinu ima koalicija SNS, predlozi opozicionih partija, posebno onih koji nemaju odbornike, retko dođu i na dnevni red, a kamoli da ih vladajuća većina usvoji.  Usvajanje ove odluke daje za pravo onima koji tvrde da POKS nije opoziciona pratija, kao i da odbornici većine uvek glasaju ili na zvonce ili ako za određenu odluku glasa predsednik lokalnog parlamenta.

Interesantno je da je svojevremeno devedesetih SPO u uličnoj akciji ulicu Lole Ribara u centru grada „preimenovao“ u ulicu Draže Mihailovića.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar