Za rodni budžet neophodna sektorska analiza

Inicijativa Gradskoj upravi za finansije za sistemsko uvođenju rodno odgovornog budžeta grada Kragujevca, koju je uputila Komisije za rodnu ravnopravnost kragujevačke lokalne samouprave, kako sada stvari stoje sačekaće „rodno sektorsku analizu“, odnosno odgovore javnih preduzeća, ustanova i službi, zaključak je 6 sednice Komisije za rodnu ravnopravnost. U prevodu, preduzeća, službe i ustanove treba da dostave rodno senzitivne podatke o realizovanim aktivnostima.

Predsednica Komisije, dr Gordana Damnjanović, inače gradska većnica za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, naglasila je da je „obaveza lokalnih samouprava da kao strateški pristup u kreiranju finansijskih tokova uvedu rodno odgovorno budžetiranje“, ali da „rodno odgovorni budžet ne predstavlja samo prebrojavanja muškaraca i žena, već se u cilju otklanjanja rodnih nejednakosti donose konkretni programi, projekti i aktivnosti koji će alocirati postojeće finansijske resurse i usmeriti ih tamo gde su najpotrebniji“.

Sednici je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović koji je rekao da iako rodno odgovorno budžetiranje nije u potpunosti zaživelo, grad Kragujevac i ostale lokalne samouprave vode računa o tome kako planiraju budžet. U oblastima kao što su imovina ili urbanizam, to nije merljivo, ali kada je u pitanju sport gde se finansiraju i muški i ženski klubovi ili kada je u pitanju finansiranje mnogobrojnih udruženja, rodno budžetiranje se jako dobro prati. U ovom trenutku najviše treba raditi na segmentu zapošljavanja, jer to je kazao je Petrašinović jedan od najvećih problema, zbog čega kroz projekte treba osnažiti i podržati žene da započnu svoj biznis.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar