Za nepoštovanje zakona odgovorni i odbornici i gradonačelnik

Četrdesetak kragujevačkih novinara, fotoreportera i snimatelja uručilo je pismo odbornicima Skupštine grada uoči jučerašnje sednice na kojoj se usvajao budžet grada za 2019, u kome ponovo nema predviđenih, u skladu sa zakom, sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja. Novinari su želeli da ukažu na tu činjenicu i da podsete odbornike da su podjednako odgovorni za ne raspisivanje konkursa kao i gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić. Inače, u budežtu za narednu godinu predviđeno je finansiranje samo Radio televizije Kragujevac sa 40 miliona dinara.

Pismo prenosimo u celosti:

“Poštovane odbornice i odbornici,

Mi, dole potpisani novinari, tražimo od vas da se suprostavite samovolji gradonačelnika Kragujevca g. Radomira Nikolića i da se – ispoljavajući svoj lični integritet – ogradite od njegove autistične politike i njegovog nerazumevanja medija kao nosilaca reagovanja na dobre i loše strane javnih politika.

Tražimo od vas da počnete da sufinansirate projekte u oblasti javnog informisanja, odnosno da postupate u skladu sa ZAKONOM države Srbije koji grad Kragujevac obavezuje na raspisivanje konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima. Tražimo od vas da definišete u budžetu sredstva namenjena za raspisivanje konkursa za sufinansiranje javnog interesa u medijima i da obavežete izvršnu vlast da, BEZ IZGOVORA, to i učini, odnosno, da tražite njenu odgovornost ukoliko i petu godinu zaredom ne sprovede Zakon samo zato što animozitetnom gradonačelniku „ne pada na pamet da daje pare“.

Tražimo od vas da se setite medijske istorije grada Kragujevca koja datira od „Novina serbskih“, da uvažite činjenicu da u Kragujevcu i sada, već deset godina, UZ SVO MATERIJALNO BEZNAĐE, funkconišu lokalne kragujevačke novine, više radio stanica koje godinama emituju dvadesetčetvoročasovni program koji sadrži i informacije o Kragujevcu, informativni portali koji svakodnevno donose informacije o aktivnostima u gradu Kragujevcu, uključujući i aktivnosti lokalne samouprave, dopisništva medija čija su sedišta izvan Kragujevca u kojima rade novinari koji su, takođe, na rubu materijalne egzistencije.

Ako vam se, kao i gradonačelniku Kragujevca, učini da su kragujevački mediji loši, slobodno napravite poređenje sa kvalitetom „Pinka“, „Hepija“ i „Informera“ koji uživaju neupitnu podršku (uključujući i finansijsku) predsednika Republike i državne uprave Srbije i izvucite zaključke sami.

Tražimo od vas da prepoznate da se svima nama, ili većini nas, obraćate mnogo puta, kada obavljate svoje javne funkcije. Da prepoznate činjenicu da smo i mi vaši sugrađani koji imaju prava na ravnopravne finansijske uslove za rad sa kolegama iz Radio-televizije Kragujevac, za koju godinama izdvajate novac sa različitih „linija“ budžeta, ne isključivo one predviđene za informisanje.

I, na kraju, tražimo od vas da budete odgovorni i kao stanovnici grada Kragujevca i kao njegovi javni poslenici, jer ovaj grad će trajati i posle gradonačelnika g. Radomira Nikolića, baš kao što će i vaš obraz biti deo vas i kada neko drugi postane gradonačelnik i kada se smeni ne samo ova, nego i nekoliko narednih vlasti”.

Potpisnici pisma su novinari portala, radio stanica i nedeljnika „Kragujevačke“.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar