Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac : Program za zdravstvo u Šumadiji

Izjavi dr Predraga Delića, kandidata za odbornika ispred koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, prenosimo u celosti :

Kragujevacu je neophodan moderan UKC. Obzirom, na činjenicu da se u UKC Kragujevac leči blizu dva miliona ljudi iz centralne i zapadne Srbije, rekonstrukcija ove ustanove se smatra interesom od javnog značaja. Do sada su svi projekti rekonstrukcije i eventualne izgradnje UKC Kragujevac, mimoilazijm i ostali nerealizovani. Bezbrojna su obećanja najčešće u političkim kampanjama vladajuće stranke da će Kragujevac dobiti savremeni UKC, najčešće su ostajala na nivou

Mi se zalažemo za hitnu rekonstrukciju UKC Kragujevac i izgradnju savremenog dijagnostičkog centra, kako bi ustanova ovog značaja mogla da pruži zdravstvenu uslugu za gotovo dva miliona stanovnika.

Proces marginalizacije četvrtog po veličini grada u Srbiji, centra regionalnog razvoja nastavlja se i kroz zdravstvenu politiku pri čemu je UKC Kragujevac pravi i nedvosmisleni primer. Ukoliko se nastavi sa nemarnim i nedomaćinskim odnosom vlasti naš UKC neće moći da se razvija ni u naučnom, ni u stručnom kao ni u tehnološkom smislu što će na kraju neminovno da dovede do nemogućnosti pružanja adekvatne zdravstvene nege.

Jedan od načina da se smanji pritisak na UKC jeste izgradnja Opšte bolnice.Gradu sa preko 180000 stanovnika, zajedno sa Šumadijskim okrugom blizu 300000 hiljada je neophodna Opšta bolnica kako bi svim stanovicima bila omogućeй& adekvatna ‘dravstvena nega.ProbLem  nedostatka Opšte bolnice prepoznat je davnih dana ali se ništa konkretno nije uradilo na njegovom rešavanju.Neophodnost opšte bolnice se posebno pokazala u vreme pandemije korone kada su svi zdravstveni kapaciteti bili u službi protiv kovida, a hronični pacijenti kao i akutni zdravstveni problemi su zbog loše organizacije, nedostatka zdravstvenog kadra i neophodnog prostora otežano lečeni. Izgradnjom Opšte bolnice bi se poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga i smanjilo vreme čekanja. Činjenica da smo među najstarijim nacijama u Evropi i svetu, kao i da su hronične nezarazne bolesti u ekspanziji povlači za sobom potrebu za posebnom pažnjom upravo prema hroničnim pacijentima.Izgradnjom Opšte bolnщe i rekonstrukcijom UKC Kragujevac, kao i neophodnom reorganizacijom Doma Zdravlja omogućili bi građanima Kragujevca dostojnu zdravstvenu zaštitu, bez prekomernog čekanja i zadržavanja, gde će se čovek osećati dostojanstveno.

Mi znamo kako i sa kim, i sa kojim sredstvima da sprovedemo neophodnu rekostrukciju zdravstva u Šumadiji. Da, mi možemo!

Post Author: Milan

Ostavi komentar