Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac : FILUM podstanar više od 20 godina

Danas je nastavljena kampanja koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, a izjavu za javnost dala je Slađana Radisavljević predsednica Gradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije. Izjavu prenosimo u celosti :

Pre više od dvadeset godina izjavila sam da Kragujevac jeste Grad ne zbog Zastave i tada posrnulih fabrika već ponajviše zbog Unoverziteta i mladih ljudi koji dolaze da studiraju i žive u njemu i daju mu pečat urbane sredine. Pretrpela silne kritike i uvrede od strane nekih sindikata, ali evo ni posle dvadeset godina nisam promenila svoje mišljenje.
Univrzitet u Kragujevcu nastao je na temeljima nekadašnjeg Liceja Kragujevačkog, još davne 1838. godine, ukazom kneza Miloša Obrenovića. Kao i mnogo toga drugog vrlo brzo je preseljen u Beograd.
Savremeni, kragujevački Univerzitet počinje da se rađa 60-tih godina prošlog veka, osnivanjem dva izdojena odeljenja beogradskog Univerziteta, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, koja su počela sa radom krajem 1960. godine. Kragujevački Univerzitet zvanično nastaje 1976. godine osamostaljivanjem više fakulteta koji tada funkcionišu u Kragujevcu od beogradskog Univerziteta. Današnji kragujevački Univerzitet u svom sastavu ima čak 12 fakulteta, koji pored Kragujevca funkcionišu i pet okolnih gradova.
Najmlađi fakultet koji funkcioniše u Kragujevcu je Filološko umetnički fkultet, sa skraćenim, lepim, zvučnim nazivom FILUM.
Odmah nakon osnivanja FILUMA-a, aprila meseca davne 2002. godine, Ministarstvo prosvete opredelilo je parcelu u samom Centru grada, za izgradnju zgrade FILUM-a. Radi se o parceli gde je nekada bio objekat Druge Kragujevačke Gimnazije i gde je pre par godina izgrađena prva Javna garaža u Gradu.
Grad je za pomenutu parcelu pre više od 15 godina zamenio za parcelu preko puta novog objekta Druge kragujevačke gimnazije. Ali kao što vidite samog objekta nema do današnjeg dana. Izgradnju samog objekta trebala je da finansira Republika kao osnivač Univerziteta, pa i FILUM-a, kao jednog od fakulteta u svom sastavu.
Znači FILUM je od svog osivanja 2002. godine, do današnjeg dana u statusu podstanara. Nastava se odvija na više mesta u Gradu. Nastava se odvija u objektu Druge kragujevačke gimnazije, Prirodno-matematičkog fakulteta, Politehničke škole i na još nekoliko lokacija u Gradu.
Takav način odvijanja nastave predstavlja problem za studente, ali i za njihove profesore. Neprekidno seljakanje, utiče i na ono što svakom fakultetu treba da bude najbitnije, a to je kvalitet nastave. Biti podstanar i na jednom mestu je više nego teško. Zamislite kvalitet vašeg života da živite kao podstanar na više 5-6 lokacija u Kragujevcu.
Republika Srbija krajem 2021. godine ratifikovala sprazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, kojim je odobren zajam za razvoj univezitetske infrastrukture u Srbiji. Na spisku fakulteta koji su predviđeni za izgranju, odnosno dogradnju i rekonstrukciju nalaze se fakulteti u sastavu Beogradskog Univerzizeta. Na tom spisku kragujevačkog FILUM-a nema. Ministarstvo za javna ulaganja, kao pravni sledbenik Kancelarje za upravljanje javnim ulaganjima tek je naknadno pokrenulo postupak i razgovore sa Bankoma za razvoj Saveta Evrope da se naš FILUM nađe na tom spisku, ali samo ako se steknu uslovi da se proširi okvirni kreditni sporazum.
Filum mora konačno da dobije svoj objekat i da se već jednom posle dvadeset godina skrasi. Moje mišljenje da FILUM treba da bude i sastavni deo deo projekta vezanog za sam prostor Arsenala. Pre nekih internet kompanija, habova na tom prostoru treba da se nađe FILUM, bar u nekim svojim delovima.

Rektor kragujevačkog Univeziteta, čije stručne reference vrlo cenim i uopšte ih ne dovodim u pitanje, je najpozvaniji da se stara o uslovima rada svojih studenta i profesora na svim fakultetima Univeziteta. I umesto da svakodnevno radi na tom planu on je odučio da se politički angažuuje i stavi u finkciju odbrane vladajuće stranke. Da je on samo profesor na fakltetu, ne bih imala ništa protiv tog njegovog političkog angažmana. Kao svaki građanin, on na to ima pravo. Ali kao rektor, po mom dubokom ubeđenju on na to nema pravo, jer ne prdstavlja samo sebe, on predstavlja Univezitet. Rektor se stavio u odbranu stranke koja više ceni stranačku knjižicu, nego studenski indeks i desetke u njemu. Stavio se u funkcju Stranke kojoj je partiska pripadnost bitnija od znanja i legalno stečenih diploma. Strnke koja protežira ljude sa kupljenim dilomama i lažnim doktoratima. Stavio se u odbranu Stranke koja je bruka za celu akademsku i naučnu zajednicu i koja je prosvetu i obrazovanje dovela do samog apsurda i do ivice propadanja. Na taj način, ne samo da sramno krši autonomiju Univerzizeta, već i učestvuje u prdizbornoj prevari građana. Pristao je da svojim ugledom spašava nešto što se spasisti ne može. Učestvuje u pokušaju da podigne ugled jedne posrnule liste i aktuaelnom gradonačelniku. Dobro zna da nije kandidat i da neće biti gradonačelnik, čak i ako trenutno vladajuća ekipa nekim čudom ponovo napravi Skupštinsku većinu.
Zbog toga pozivam celu akademsku zajednicu u Kragujevcu, sve profesre i studente Kragujevačih fakulteta, ali i svoje kolege, prosvetne radnike zapošljene u osnovnim i srednjim školama da ne nasedaju na te sitne podvale rektora, već da hrabro stanu u odbranu svog dostojanstava, da stanu u odbranu istinskog znanja i pravih diploma. Pozivam ih, da više ne šapuću i gunđaju, već da hrabro stanu i dignu svoj glas u odbranu autonomije Univerziteta, ali i u odbranu struke i obrazovanja Srbije.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar