U kampanju bojkota DS krenula iz Kragujevca

U situaciji kada ne postoje obezbeđeni i garantovani elementarni uslovi za izražavanje političkih sloboda i prava odlučivanja, pristanak na učestvovanje bilo bi ravno saučestvovanju, izjavio je Goran Jaić, sekretar Demokratske stranke na sinoć održanom sastanku sa članovima Gradskog odbora DS u Kragujevcu. Neučestvovanje na najavljenim izborima ocenio je kao izraz promišljene i odgovorne politike vođene u opštem interesu.

Demokratska stranka, istakao je Jaić, insistira na punom poštovanju preporuka Ekspertskog tima i regulisanju pitanja izbornog zakonodavstva i kontrole izbornog procesa.

Nikada nismo prekidali komunikaciju o vitalnim pitanjima koja određuju sudbinu zemlje. Potvrđenu spremnost zvaničnika Evropskog parlamenta da učestvuju u razgovorima smatramo potvrdom svoje ocene da trenutno ne postoje uslovi. Konstatujemo da je preduzeta inicijativa možda zakasnela, ako se uzmu u obzir najavljeni rokovi za raspisivanje izbora. Međutim, potpuno smo saglasni i podržavamo nužnost da Evropa i njene institucije aktivno se uključe u stvaranje drugačijeg političkog i društvenog ambijenta kao preduslova za organizovanje poštenih i slobodnih izbora. Za to, konstatovao je Goran Jaić, nužno je najmanje devet meseci kako bi se u punom kapacitetu izvršila promena i mediji i građani oslobodili monopola SNS. Stoga pozivamo Evropski parlament da zajedno sa nama i svim relevantnim političkim subjektima sačini obavezujući Sporazum koji bi uključio sugestije i preporuke sa građanskih protesta , dodao je sekretar DS i naglasio da Evropski parlament treba da bude i garant tog sporazuma.

Demokratska stranka, podvukao je Jaić, posvećena je dijalogu i evropskim integracijama ne samo deklarativno, ali jedino u uslovima stvarne ravnopravnosti učesnika u dijalogu i poštenog i odgovornog odnosa.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar