SzS: Opozicija neće učestvovati u radu sednice, protest u četvrtak ispred parlamenta

Poslanici stranaka članica Saveza za Srbiju (SzS) neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije koja je najavljena za utorak, saopštili su danas lideri tog opozicionog saveza.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije da opozicija neće učestvovati u naknadnoj legalizaciji protivustavne odluke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se ukine rad parlamenta u vreme pandemije.

„Opozicija je donela jedinstvenu odluku da ne prisustvuje sednici skupštine. Vanredno stanje je uvedeno protivustavno i vlast je obesmislila parlamentarizam u Srbiji“, rekao je on.

On je dodao da će SzS podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

Veselinović je najavio da će u četvrtak u 18 časova opozicija ispred Skupštine Srbije organizovati protest. Na tom protestu će učestvovati samo predstavnici tih partija, dok građani nisu pozvani zbog policijskog časa.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je u poslednjih mesec i po dana zadat „završni udarac Parlamentu i parlamentarizmu u Srbiji“.

„Vlada Srbije je na svoju ruku, bez odluke Skupštine, donela odluku o proglašenju vanrednog stanja pre mesec i po dana. Tada su rekli da nema uslova za zakazivanje sednica, da bi se danas kada je pandemija na vrhuncu ti uslovi naprasno stvorili“, kazao je on.

Istakao je da je to poziv da se „samo potvrdi ono što su oni radili bez ikakve kontrole u prethodnih mesec i po dana“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da vreme od proglašenja pandemije korona virusa pokazalo opravdanost bojkota Skupštine.

„To ne znači da smo mi protiv parlamentarizma kao takvog. Nasuprot tome, mi svojim postupkom branimo parlamentarizam. Branimo instituciju i parlamentarni sistem time što ne dozvoljavamo da bude servis jednog čoveka“, kazao je on.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su predsednik Srbije, predsednik Vlade Srbije i predsednik Skupštine Srbije izvršili državni udar tako što je taj „trojni pakt“ ukinuo rad Skupštine Srbije i uveo vanredno stanje.

„Nakon toga je sledilo kršenje ljudskih prava, hapšenje, skandalozna suđenja preko interneta i slanje u zatvor više hiljada ljudi, zavođenje medijske torture i zloupotreba pandemije i vanrednog stanja za promociji Aleksandra Vučića“, istakao je Obradović.

Pored stranaka i organizacija koje čine SzS, današnjem obraćanju prisustvovale su i druge političke stranke koje čine Udruženu opoziciju, poput PSG i SDS.

Izvor : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar