Šumadijska regija pisala „Evropa Nostri“ povodom urušavanja “Tržnice”

 

Povodom urušavanja dela zgrade „Gradske tržnice“ u Kragujevcu, Šumadijska regija je uputila pismo etabliranoj međunarodnoj organizaciji za zaštitu nasleđa „Evropi Nostri“. Pismo poslato dr Irini Subotić, predsednici „Evropa Nostra“ Srbija, prenosimo u celosti.
“Šumadijska regija smatra za svoju obavezu da Vas kao predsednicu etablirane međunarodne organizacije za zaštitu nasleđa Europa nostra informiše o svojoj sumnji na nesavesno i nestručno obavljanje građevinskih poslova i nadzora u rekonstrukciji objekta „Gradske tržnice“ u Kragujevcu i partera oko objekta, prilikom kojih je došlo do urušavanja dela zida originalne građevine koja je pod zaštitom države, čime je naneta nenadoknadiva šteta na objektu od velikog značaja za kulturno – istorijsko nasleđe Kragujevca i Šumadije.
Jedna od prvih zatvorenih pijaca u Evropi, zgrada „Gradske tržnice“ izgrađena je 1929. godine prema projektu ruskog emigranta Đorđa Pavlovića Kovaljevskog, arhitekte i urbaniste koji spada u red najznačanijih autora koji su na ovom prostoru stvarali između dva svetska rata. Objekat je izgrađen u stilu neoklasične ekletike karakteristične za dvadesete godine prošlog veka, a sadrži i elemente secesije i akademizma. Objekat se nalazi u okviru prostorno kulturno – istorijske celine „Milošev venac“ u Kragujevcu i o njemu računa vodi Zavod za zaštitu spomenika u Kragujevcu.
Krajem aprila ove godine Javno – komunalno preduzeće „Šumadija“ iz Kragujevca je započelo rekonstrukciju objekta i partera oko njega. Radovi obuhvataju izgradnju podzemne garaže, rekonstrukciju same zgrade Tržnice, platoa oko objekta, izgradnju novih „mlečnih paviljona“. Detalji oko izbora preduzeća koje će izvoditi radove i propisanih uslova dostupni su na zvaničnom sajtu JKP „Šumadija“ iz Kragujevca.
Iako su nadležni u Zavodu za zaštitu spomenika u Kragujevcu više puta naglašavali da nema bojazni da će radovi ugroziti originalni objekat i da su svi uslovi koje je Zavod propisao ispoštovani u sva tri projekta: same zgrade Tržnice, podzemne garaže i partera, u realizaciji je došlo do neoprostivih propusta koji su kao krajnji rezultat imali urušavanje dela zida objekta, šestog jula 2020. godine. Iskopavanjima za podzemnu garažu, potkopan je deo temelja zgrade čime je narušena njena statika i deo originalnog objekta se urušio.
U „Šumadijskoj regiji“ smatramo da je gubitak nenadoknadiv jer zgrada neće više imati originalni izgled. Takođe sumnjamo da građevinske radove izvode firme koje nemaju potrebne kvalifikacije i reference za rad na rekonstrukciji ovakvih objekata.
Ovim Vas istručnjake za zaštitu nasleđa iz organizacije Europa nostra pozivamo da se zauzmete za dalju sudbinu zgrade Gradske tržnice u Kragujevcu i da pomognete u rasvetljavanju svih okolnosti koje su dovele do ovakvog rezultata. Da snagom stručnih argumenata proverite da li je projektno – tehnička dokumentacija za rekonstrukciju urađena uz poštovanje svih propisa koji se tiču zaštite objekta kao i na osnovu čega i da li je propisno utvrđeno da se na tom mestu može graditi ukopani objekat podzemne garaže bez posledica na stabilnost zaštićene zgrade. Svojim zalaganjem biste pomogli zabrinutoj javnosti Kragujevca da, ne samo zgradu Gradske tržnice, već i svoje celokupno vredno arhitekonsko nasleđe spase od daljih nestručnih intervencija i sačuva za sledeće generacije”, navedeno je u pismu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar