SSP: Ukidanje subvencija briga vlasti za budućnost naše dece

Povodom ukidanja subvencija grada korisnicima usluga privatnih vrtića Inicijativni odbor SSP u Kragujevcu iydao je saop[tenje koje prenosimo u celini :

„Višedecenijski problem nedovoljnog broja vrtića u Kragujevcu, delimično je rešen otvaranjem privatnih vrtića i subvencionisanjem boravka dece u tim ustanovama sredstvima iz budžeta Grada.

Kako saznajemo iz javnog saopštenja Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kragujevac, naš grad kojim upravlja Srpska napredna stranka i čiji je slogan u predizbornoj kampanji “Za budućnost naše dece“ je ukinuo subvencije za oko dve hiljade dece koja su upisana u privatna obdaništa.

Pravo na subvenciju grada imaju samo oni korisnici čija deca odlaze u vrtić i to ne kao do sada, u iznosu od 80% cene boravka deteta, već je taj iznos na teret roditelja smanjen na 50% od cene boravka deteta. Smatramo da je nedopustivo da se nedostatak novca u budžetu nastao zbog situacije koju je izazvao Korona virus, nadomešćuje preko roditelja, naročito ako se uzme u obzir i to da su i plate roditelja smanjene, takođe zbog privrednog zastoja nastalog zbog Korona virusa.

Smatramo da grad ne sme da gubi iz vida da će ukidanje subvencija dovesti do masovnog ispisivanja dece iz vrtića, što će opet za posledicu imati otpuštanje velikog broja radnika koji su zaposleni u vrtićima, za koje se u ovom trenutku procenjuje da ih ima oko četiri stotine.

Svesni smo dubine problema u kome se nalazi grad i cela zemlja, ali nije fer da teret krize podnose samo najosetljiviji članovi društva, on mora ravnomerno rasporediti.

Nedopustivo je ponašanje gradonačelnika Radomira Nikolića, koji je na molbe predstavnika Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kragujevca da se sastanu i zajedno dođu do rešenja oko novonastale situacije ostao nem. Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom postoji da bi rešavala probleme građana u saradnji sa njima. Odgovorna vlast je u svakom trenutku svesna da je servis građana, pa je u tom smislu sastanak sa predstavnicima Udruženja privatnih predškolskih ustanova najmanje što je Gradonačelnik mogao da učini. To nalaže elementarna pristojnost, koju on, očigledno ne poseduje.“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar