SSP : „Ropstvo slobodnih medija“

Gradski odbor SSP izdao je saopštenje povodom pritiska na novinare u Kragujevcu zaposlene u javnom sektoru, povodom obeležavanja dana pada RSK. Saopštenje prenosimo u celosti :

Napad Srpske napredne stranke na novinare portala „Glas Šumadije“ predstavlja još jedan vid pasivne agresije vladajućih. Nesporna je tendencija da se i preostali malobrojni vidovi nezavisnih sredstava informisanja priguše. Svedoci smo da se nakon izbora zbog rejtinga SNS-a koji je u slobodnom padu, pritisak kako na medije, tako i na stranačke aktiviste pojačao.

Gradskom odboru Srpske napredna stranke nije dovoljno što je većina medija pod njihovom redukcijom, već želi apsolutnu kontrolu nad izveštavanjem u gradu Kragujevcu. Metodama „sugestija“ za uklanjanje pojedinih saopštenja, smanjenja vidljivosti, retki mediji su uspeli da se odupru. Naručena pitanja čija svrha nije saznanje i informisanje javnosti, već politički obračun, samo su neki od vidova poraza ove profesije. Angažuju se investitori bliski vlasti koji vrše pritisak i ucene na medije, a neretko se bave i drugim koruptivnim radnjama kako bi se sačuvao ugled Nikole Dašića. Sva tendencija usmerena je ka tome da novinari ne budu išta više od jasno vidljivih, do latentnih glasila vlasti.

Očigledno je da Gradski odbor Srpske napredne stranke u želji da sačuva rejting i izbegne smenu na narednim lokalnim izborima ne preza ni od čega, pa tako i od težnje da zaplaši novinare, koji su samo radili svoj posao. Izvestiti javnost grada Kragujevca da se vrši pritisak na zaposlene u državnim i lokalnim institucijama, preduzećima, sportskim klubovima da idu na skup je bila istina i dužnost.

Stranka slobode i pravde je protiv gušenja istine, podržavamo objektivno novinarstvo bez kojeg nema demokratije i zdravog društva, oštro se protivimo bilo kakvom pritisku. Novinarima portala „Glas Šumadije“ i ostalim nezavisnim novinarima pružamo punu podršku, a Gradski odbor Srpske napredne stranke pozivamo na etiku i razum, odustajanje od agresije i pritisaka, iako je to glavni postulat njihovog delovanja i samoodržanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar