SSP prikupljao potpise podrške Predlogu zakona o alimentacionom fondu.

Danas se širom Srbije sprovodi akcija prikupljanja potpisa podrške predlogu Zakona o alimentacionom fondu. Građani Kragujevca su svojim potpisom na štandu u Pešačkoj zoni u velikom broju podržali ovu inicijativu Stranke slobode i pravde.

Alimentacioni fond je pravni institut koji postoji u zemljama Evropske unije i pokazao se kao dobar mehanizam da se ostvari pravo na alimentaciju, čak i kada je roditelj obveznik izdrzavanja nesavestan u izvršenju obaveze.

Pravo na podršku iz ovog fonda imaju deca  koja nesavesnošću jednog roditelja ne dobijaju redovno izdržavanje. To pravo može da se ostvari u toku brakorazvodne parnice, ali i nakon njenog okončanja.

Korist usvajanja ovog zakona je mnogostruka. Pre svega, deca i roditelj koji brine o njima, materijalno su obezbeđeni, a sa druge strane, izbegava se neprijatnost ulaženja u konflikt između bivših supružnika, jer sve obaveze nesavesnog roditelja preuzima fond, a zatim potraživanje naplaćuje od roditelja dužnika.

Stranka slobode i pravde insistiraće na usvajanju ovog zakona, jer nam je prioritet zaštita najslabijih i najranjivijih članova našeg društva, a to su, pored ostalih, i deca.

 

Milena Stanković,

potpredsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar