SSP : Kragujevac u V.D. stanju

Saopštenje Gradskog odbora SSP u Kragujevcu prenosimo u celosti :

Više od godinu dana, suprotno zakonu, na čelu gradskih uprava nalaze se vršioci dužnosti. Od ukupno deset Uprava koje su obrazovane rešenjima Gradskog veća od 01.07.2021. godine vršioci dužnosti načelnika su postavljeni u svih deset.
Zakon propisuje mogućnost imenovanje na položaj „vršioca dužnosti” najduže na tri meseca i to isključivo službenika koji ispunjava utvrđene uslove za to radno mesto. U slučaju da se javni konkurs ne okonča status vršioca dužnosti može se produžiti najduže još tri meseca, dakle ukupno na šest meseci. Imajući u vidu da su trenutni vršioci dužnosti imenovani još u julu prošle godine, potpuno je jasno da ova Gradska vlast već 9 meseci krši zakon,  i to bez namere da se sa tim prestane. Posledica ovakvog kršenja zakona jeste neprofesionalna javna uprava koja nije u službi svih gradjana već služi stranačkim interesima. Podsećamo da je Evropska komisija u svom izveštaju iz oktobra ove godine, kritikovala Srbiju, jer brojne službenike, načelnike i direktore godinama drži u v.d. stanju, iako je to suprotno zakonu.
Stranka Slobode i pravde zahteva da Gradsko veće bez odlaganja imenuje načelnike Uprava kao i da se pri tom izboru upravlja pre svega kriterijumom stručnosti, umesto što su čitav sistem Uprave, mimo zakona doveli u  v. d. stanje.

Petar Milojević, član Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar