SSP Kragujevac : Pod SNS vlašću jedino zid sramote ostaje netaknut

Povodom obrušavanja zida Gradske tržnice oglasio se Inicijativni odbor SSP u Kragujevcu čije saopštenje za javnost:

„Pre mesec dana, u finišu predizborne kampanje, lokalna vlast građane je obavestila o tome da se planira rekonstrukcija objekta Gradskih tržnica, koji je objekat od kulturno-istorijskog značaja pod posebnom zaštitom grada.

Mi iz kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde predlagali smo da se ovaj monumentalni objekat rekonstruiše i promeni mu se namena, a Milošev venac, čiji je on deo, a koga čine i objekti od kulturno- istorijskog značaja u centru grada, u potpunosti se pretvori u kulturno jezgro i turističku atrakciju.

Lokalna vlast, na žalost, nije smogla snage da konačno zakorači u 21. vek, već su odlučili da objekat zadrži namenu tržnice, uz obećanje da ce ga rekonstruisati i da će biti izgrađen nov mlečni paviljon.

Mi iz Inicijativnog odbora SSP Kragujevac tada smo ukazivali na štetnost ove odluke i predvideli događaje kojima smo danas svedoci.

Očigledno je da onaj ko rekonstrukciju radi, taj posao radi nestručno, i ne samo to, već svojim činjenjem nanosi ozbiljnu štetu postojećem objektu. Kako objasniti to da se rekonstruisanjem platoa pored objekta urušava plafon objekta. Ne treba biti veliki stručnjak pa zaključiti da je oštećenje mnogo ozbiljnije nego što se golim okom može videti.

Mi, članovi inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu, tražimo odgovornost lica koja su ovo dozvolila. Takođe, tražimo podršku javnosti u tome. Ovakve događaje nije dovoljno osuditi i okrenuti glavu na drugu stranu. Ukoliko se tako budemo ponašali, sva je prilika da će i ovaj objekat završiti kao Đurina kuća, a to znači biti vulgarizovan, nalik onima koji su ga stvorili.

Događaji vezani za ovaj objekat mogu da se posmatraju kao šablon. Iz njega se vidi odnos vlasti prema svim vrednostima u društvu. Jer, kad se nešto voli i ceni, kada se razume njegov značaj za kiulturu i istoriju grada, onda se prema tome odnosimo sa poštovanjem i posebnom pažnjom. Na žalost, oni koji upravljaju ovim gradom, ni njega ni njegove građane niti poštuju, niti cene. Oni bi da nas tuku motkama, oni ruše kulturno istorijske spomenike našeg grada, oni, na nesreću svih Kragujevčana vide samo jedno- profit.

Mi iz kragujevačkog inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Kragujevcu na to nećemo pristati!“

Inicijativni odbor

Stranke slobode i pravde Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar