SSP Kragujevac : „Muka i Motika“

Potpredsednik SSP-a, Dejan Bulatović, posetio je Kragujevac, kao i domaćinstvo Dejana Đorđevića iz sela Jabučje, nadomak našeg grada.

Predsednik GrO, Dalibor Jekić, tokom sastanka u Kragujevcu upoznao je potpredsednika Bulatovića sa trenutnim sredstvima iz budžeta grada Kragujevca koja su namenjena poljoprivredi, takođe ga je uputio u konkretan plan za naš grad:

„Planirana sredstva u budžetu grada Kragujevca su neprimereno niska. Iznose 0,28% od ukupnog budžeta, odnosno 26 miliona dinara. Stranka slobode i pravde vidi veliki potencijal u kragujevačkim selima i obećava da će po preuzimanju odgovornosti za vođenje grada u prvoj godini izdvojiti 3% budžeta za razvoj poljoprivrede odnosno oko blizu 300 miliona, sa tendencijom stalnog podizanja sredstva iz budžeta za podršku i razvoj. Pored toga izdvajaće se značajna sredstva i za razvoj seoskog turizma. To je jedini način za opstanak sela i ostanak na selu. Država je dužna da bude saradnik dobre namere, sa strategijom.“ – naveo je Jekić.

Nakon posete Kragujevcu potpredsenika SSP-a Dejana Bulatovića, predsednika GrO Dalibora Jekića, kao i članove GrO ugostio je domaćin Dejan Đorđević iz sela Jabučje. On je istakao probleme sa kojima se poljoprivrednici suočavaju i koji prema rečima Đorđevića dovode do gašenja malih poljoprivrednih gazdinstava. Uslovi života meštana Jabučja su nehumani sa bazičnog aspekta, od nepostojanja ambulante, pošte, prodavnice, dakle osnove su ljudima uskraćene. Đorđević je istakao da je selo Jabučje nekada imalo 120 domaćinstava, danas nema ni 60. Naglasio da je ovo selo nekada imalo 350-400 krava, danas manje od 100, sa daljom tendencijom smanjenja i gašenja. Kao poljoprivrednik koji se bavi stočarstvom Đorđević je naveo probleme sa kojima se suočava – da je država loše organizovana prema stočarima, bez konkretnih mera, uz nedostatak podsticaja i stalnog kašnjenja isplate subvencija, neorganizovan otkup, rast cena. Izrazio je zabrinutost jer je navedenim činjenicama neizvesna budućnost njegove primarne delatnost, time i porodice i naglasio da će ukoliko se ovaj trend nastavi i on biti prinuđen da odustane od bavljenja stočarstvom. Nakon ove izjave Bulatović je zamolio našeg domaćina da ne odustaje, da izdrži dok se ne dese promene koje su neminovne, da javno obeća da neće prodati svoje krave, jer su promene blizu. Dogovor je postignut. Bulatović je ponovio da će prvi rezultati na nivou države u odnosu na poljoprivredu biti u roku od šest meseci po preuzimanju vlasti. Posebno se osvrnuo na mere koje će biti sprovedene:

„Prva stavka je vraćanje subvencija sa četiri na dvanaest hiljada po hektaru za sva registrovana gazdinstva. Zatim, poljoprivrednicima obezbediti gorivo bez akciza, dakle jeftinije gorivo – 99/100 din. litar goriva za poljoprivredu. I naravno, država će
garantovati poljoprivrednicima otkupnu cenu u stočarstvu, voćarstvu koje je specifično za vaš kraj, ratarstvu i u svim oblastima poljoprivrede.“ – istakao je Bulatović.

Predsednik GrO Dalibor Jekić i potpredsednik Dejan Bulatović usaglasili su da je neophodno napraviti partnerski odnos između poljoprivrednika i države. Da se sa praksom besomučnog uzimanja poljoprivrednicima, bez percepcije zarade seljaka i njihovog samoodržanja mora stati.

Na samom kraju posete, pri povratku u Kragujevac potpredsednik Dejan Bulatović odao je počast streljanim đacima i profesorima u Spomen parku „Šumarice“

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar