SSP Kragujevac : Klinički centar na listi čekanja

Hodajući utabanom stazom lažnih SNS obećanja pitamo se: da li nije bilo dovoljno volje, da li nije bilo dovoljno znanja? Posle decenije i po ni simbolično pobodenog ašova rekonstrukcije KC Kragujevac. Ko je odgovoran?

U ovom trenutku svima je jasno da će Klinički centar Kragujevac biti poslednji rekonstruisan u Srbiji. Radovi na KC Niš su okončani još 2017. godine, radovi na KC Vojvodina su u završnoj fazi, a za KC Kragujevac u januaru 2021. godine tek raspisan poziv za idejno rešenje. Nakon januara javnosti nisu dostupne dalje informacije.

Podsetimo da je kredit za obnovu kliničkih centara u Srbiji odobren još 2006. godine od strane Evropske investicione banke. Rok za završetak radova na sva četiri klinička centra bila je 2011. godina. U najboljem slučaju obnovljen KC možemo da očekujemo tek za šest ili sedam godina, pod uslovom da rekonstruisanje krene u ovoj godini. Ignorišući činjenicu da dva miliona građana Republike Srbije gravitiraju ka kragujevačkom KC svesno limitirate kvalitetno lečenje. Naši lekari imaju znanje i veštine, ali nemaju uslove. Štetu i posledice vaše neodgovornosti trpe lekari i pacijenti.

Korona kriza sa kojom su se kragujevački medicinari lavovski borili lakše bi se rešavala da je KC bio rekonstruisan, imao veće kapacitete, time i bolju logistiku za izlazak iz krize. Kovid i nekovid pacijenti u svojim prirodama bolesti bili bi adekvatnije zbrinuti. Preko te značajne stavku se olako prelazi, međutim posledice po zdravlje ljudi zbog nemogućnosti pravovremenog zbrinjavanja tek će biti tema sa kojom ćemo se suočiti.

Odnos centralne vlasti prema KC Kragujevac paradigma je odnosa države prema našem gradu, time i našim sugrađanima, u ovom slučaju – zdravlju ljudi.

Pitamo nadležne:

  • Zašto su Kragujevčani kažnjeni?
  • Zašto zdravstveni kadar KC Kragujevac nema uslove rada kakvi dolikuju struci, adekvatnu opremljenost?
  • Da li su svesni da neuslovima neposredno ugrožavaju zdravlje dva miliona ljudi?
  • U ime bolesnih i zdravih, posle 15 godina odgovorite – kada će konačno započeti rekonstrukcija Kliničkog centra Kragujevac?

Obrad Turković,

potpredsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar