SSP Kragujevac : Berteks obećao isplatu zaostalih zarada

Povodom današnjeg protesta radnica Berteksa, saopštenjem za javnost oglasio se Dalibor Jakič, narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo u celosti :

Pre mesec dana radnicima „Berteks Textile“ d.o.o. su uručeni otkazi ugovora o radu, a da pritom turski poslodavac nije izmirio sve zaostale zarade prema zaposlenima. Preko sto zaposlenih, među kojima je većina žena, svoja prava koja su zakonom definisana pokušavaju da ostvare putem protesta ispred sedišta sada već bivšeg poslodavca.

Kao Narodni poslanik imam obavezu da podržim sve građane koje se bore za ostvarivanje svojih prava, a koja su im zakonom zagarantovana i da postavim pitanje nadležnim organima šta su preduzeli da ne dođe do ove situacije. Imajući u vidu da je država izdvojila subvencije za zapošljavanje radnika, nadležni organi su morali brže da odreaguju kako se zaposleni ne bi našli u ovoj situaciji. Na sastanku sa predstavnicima Berteksa smo dobili obećanje da će isplatiti sve zaostale zarade do 22.11., rok za isplatu koji je zakonom definisan je bio 15.11.

Ovo je još jedan primer kako funkcionišu nadležene službe kada su prava radnika u pitanju, i da nije bitno samo izdvojiti određena sredstva za zapošljavanje već su bitne zarade, uslovi rada i broj radnih časova koje zaposleni provode u toku radne nedelje. Stranka slobode i pravde se zalaže za poštovanje zakona i zaštitu prava radnika, ali i da se subvencije daju samo onim investitorima koji će isplaćivati značajno veće plate od minimalnih.

Dalibor Jekić, Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar