SSP : Da li su prosvetni radnici spremni za početak nove školske godine

Saopštenje za javnost Ivane Milićević i Sanje Vranješević članica gradskog odbora SSP-a u Kragujevcu prenosimo u celosti :

Pitanje „Da li su prosvetni radnici spremni za početak nove školske godine?“ je postalo sve učestalije. Članice Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Kragujevac, prof. Ivana Milićević i prof. Sanja Vranješević, su iznele tvrdnje da će radionice koje se nalaze u smernicama o početku školske godine, a u kojima je naznačeno da se sa decom treba raditi na temu demokratije i pravih vrednosti, te da nastavnici treba da koriste odgovarajuće nastavne tehnike. Od tih radionica očekuje se nekakav opipljiv proizvod od kojih će biti samo zadovoljena forma, ali ne i suština.

Stranka slobode i pravde, Kragujevac pita Vladu Republike Srbije i resorno ministarstvo: „Da li će ikada iko suštinski pristupiti rešavanju problema sistema obrazovanja vodeći računa i o nastavnicima, i o profesorima, o realnoj situaciji u učionicama, o načinu njihovog života, odrastanja, a takođe i o mentalitetu ovog podneblja?“

Ono što ova školska godina treba da uradi jeste da postavi temelje drugačijem pristupu koji bi doveo do sprečavanja nasilja i sprečio tragedije!

Stranka slobode i pravde daje konkretna rešenja i predloge za bezbedan povratak đaka u školske klupe:

– Želimo proveru svih slučajeva nasilja u školama u toku prethodnog perioda, odnosno tokom prethodne školske godine

– Želimo pokrivanje dvorišta osnovnih i srednjih škola video nadzorom

– Uklanjanje kladionica iz neposrednog okruženja škola

– Sprečavanje prodaje narkotika u blizini škola

– Predlažemo uvođenje „PANIC“ tastera u škole i šansu da se u što kraćem periodu reaguje u slučaju kriznih situacija

– Mogućnost prijave vršnjačkog nasilja, čak iako se ono nije dogodilo u krugu škole

– Smanjenje svakodnevnog verbalnog nasilja i neprimerenih sadržaja putem medija, a koji mogu imati poguban uticaj na mlađu populaciju.

Stranka slobode i pravde želi da škole budu sigurne i za decu, i za prosvetne radnike. Želimo dobar i kvalitetan obrazovni i vaspitni proces u školama. Želimo nasmejane đake i njihove nastavnike!

 

Ivana Milićević i Sanja Vranješević,
Članice Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Kragujevac

Post Author: Milan

Ostavi komentar