Slobodno na Trgu Slobode: Potreban dijalog na svim stranama

Da bismo se ozbiljno suprotstavili režimu i izborili se za promenu sistema i demokratsko društvo dijalog mora da teče na svim stranama. I na ovoj našoj opozicionoj. Čini mi se da tu ima dosta „jaruga“ i da moramo da prevaziđemo sve razlike. Ili da ih prihvatimo i okupimo se oko zajedničkog cilja. Postavljali su pitanje zbog čega bih učestvovao na tribini sa predstavnicima SamoOdbrane. Upravo zbog toga. Da razgovaramo i vodimo dijalog. Cilj nam je zajednički- da srušimo ovaj režim, izjavio je Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke na tribini „Slobodno na Trgu Slobode“ koja je sinoć održana u Kragujevcu.

Ponoš je istakao da u Skupštini Srbije nema pristojnog dijaloga i da su zbog toga predstavnici Saveza Srbiju napustili tu instituciju. Dodao je da u ovom sistemu niko nije slučajno na svojoj poziciji: ni predsednica Skupštine, ni direktor RTS-a, ni javni tužilac, ni rektorka Univerziteta, pa ni patrijarh.

Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković smatra da su građani koji protestvuju, ali i opozicija sa aktuelnom vlašću kada je reč o dijalogu, udaljeni svetlosnim godinama.

Sa njima ni ne treba razgovarati. Treba ih tretirati koliko vrede i šta čine. A to je jedan veliki minus. Njih treba vređati, ponižavati, jer oni su samozvani otimači bet elementranog znanja. Mi smo društvo koje ne funkcioniše. Sve je simulacija. I skupština i tužilaštvo, sve institucije ove zemlje. Komunisti su želeli da u svoje redove uvuku stručnjake, a oni od svojih pristalica prave naučnike. Pola sata za opoziciju na RTS neće promeniti ništa. Mi treba svima njima da damo otkaz, jer su oni naši službenici i mi ih plaćamo, dodao je Milenković.

Ponoš i Milenković izneli su i različita mišljenja o problemima građanskih protesta, odnosno o tezi da su protesti „propali“ kad su ih preuzeli političari. Milenković je mišljenja da su građani izgubili poverenje u političare i da ne žele da slušaju političare na protestima, ali da žele da šetaju i protestvuju.

Kad Leka govori kod Terazijske česme nema ni 150 ljudi. A u šetnji u Beogradu ih je oko pet hiljada, dodao je Milenković.

Potpredsednik Narodne stranke, pak, kaže da je politika od samog početka bila uključena u proteste. I u planiranju i dogovorima sa organizatorima protesta. Takođe, priznaje da je bilo grešaka, da je nešto moglo drugačije, ali ističe i da im je u tome bila potrebna pomoć kreativnih ljudi poput glumca Nikole Koja i da bi za „vruću političku jesen“ bilo značajno da se i takvi kreativci priključe protestima.

I na pitanje izlaska na izbore, odnosno bojkota izbora, Milenković i Ponoš imaju drukčije odgovore.

Oni su izmislili da su vlast. I nek sami igraju tu utakmicu. I njihov odlazak nije pitanje politike, niti su za to potrebna politička sredstva. To ne može da reši politika, smatra Rale Milenković.

Sa druge strane, Ponoš kaže da s obzirom na trenutnu situaciju i nespremnost vlasti da ispuni elementrane uslove za fer i poštene izbore, naredne izbore treba bojkotovati.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar