Saopštenje SSP : „Gradnja apsurda“

Povodom najavljene rekonstrukcije zgrade „Gradskih tržnica“, koja se nalazi u sklopu centralne gradske zelene pijace, kao i okolnih prilaza, Inicijativni odbor SSP-a u Kragujevcu oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celini :

Gotovo čitav jedan vek zgrada Gradskih tržnica u Kragujevcu odolevala je svim prirodnim, ekonomskim i društevnim nedaćama. Preživela je II svetkski rat, velike ekonomske krize, zemljotrese i poplave, ali po svemu sudeći, neće odoleti vlasti Srpske napredne stranke. Kao centralni objekat u Miloševom vencu, logično bi bilo da zgrada Tržnica dobije drugu namenu, da bude rekonstruisana i takva zaštićena od propadanja, ali kako se u ovom trenutku čini, ovaj objekat od velikog istorijskog značaja ostaće trajno u neprimerenoj funkciji. Ono što se nameče kao pitanje je da li je celokupna predizborna aktivnost oko rekonstrukcije zgrade Gradskih tržnica zapravo kompenzacija za nemoć gradske vlasti da ostvari primerenu rekonstrukciju i adaptaciju koja se nije pomerila sa mrtve tacke svih ovih godina.

Pitamo gradskog većnika za investicije i upravljanje projektima Minju Obradovic: zbog čega rekonstrukcija Kneževog arsenala nije mrdnula sa mrtve tacke? Danas je taj jedinstveni vojno industrijski i arhitektonski kompleks potuno devastiran, a za naš grad on predstavlja pravo blago od koga bi svako napravio atrakciju, a sa kojim se, nažalost, nedomaćinski upravlja.

Gradska tržnica predstavlja deo ambijentalne celine koja će izgradnjom nadstrešnice sa mlečnim paviljonom biti trajno narušena jer je stilski potpuno neadekvatna za tu celinu.

Poštovani građani Kragujevca, svedoci ste da je od 23.04.2020. godine po ceni od neverovatnih 293 milona dinara (2,5 milona evra) započela sramna rekonstrukcija jednog od najreprezantativnijih objekata prestonog Kragujevca čime će on biti pretvoren u zgradu poptupnog kiča i apsurda.

Gradonačelniče, većnici i ostali napredni funkcioneri, Stranka Slobode i Pravde vam poručuje da odustanite od predizborne politike apsurdne gradnje, i da:

  • Ne uništavate autentičnost izgleda strogog gradskog jezgra, odnosno Miloševog venca, kao jednog od najznačajnih istorijskih spomenika Srbije koji svedoči obnavljanju srpske državnosti
  • Pre rekonstrukcije tržnice trebalo je rekonstruisati Ulicu Crvenog barjaka, jer je to jedina ulica u centru grada koja nema kišnu kanalizaciju i nalazi se u očajnom stanju
  • Objekat Gradskih tržnicatreba staviti u funkciju kulture
  • Ne gradite podzemne garaže od 53 parking mesta, jer Kragujevac nije grad od 20 već od 180 000 stanovnika. Napominjemo da je bilo jeftinije na lokaciji ispred Zastavinog solitera podići etažnu garažu i tako ostvariti dovoljne kapacitete.
  • Pre nego sto ceo grad preplavite podzemnim i nadzenim garažama, uredite saobraćaj.
  • Svojim autoritetom ostvarite da parcela kasarne “Radomir Putnik” pređe u vlasništvo Grada i u okviru te lokacije izgradite modernu trznicu kakvu zasluzuju građani Kragujevca.

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar