Saopštenje Res publike: Nikolić ponovo diskriminiše novinare

Postavljanje kamena temeljca za izgradnju prve zatvorene garaže u Kragujevcu bilo je jedno od retkih pojavljivanja i obraćanja javnosti gradonačelnika Radomira Nikolića. Ujedno, to je bila i dragocena prilika za kragujevačke novinare da prvom čoveku grada uživo postave neko pitanje o investiciji, koja će građane Kragujevca koštati 360 miliona dinara, ali i o drugim temama značajnim za funkcionisanje lokalne samouprave. Međutim, na pitanja nekih novinara on nije želeo da odgovori, što predstavlja diskriminaciju i omalovažavanje.

Kako prenosi Udruženje Res publika, Nikolić je odbio da odgovara na pitanja novinara jednog kragujevačkog web portala.
“Kako prenosi “Glas Šumadije”, mediji koji je na društevnim mrežama uživo izveštavao sa ovog događaja, “gradonačelnik Nikolić je rekao da ne želi da odgovori ni na jedno pitanje koje mu postavljaju novinari tog portala, jer su nekorektni prema Srpskoj naprednoj stranci i njemu lično”, saopštila je Res publika.
Res publika zato podseća gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, na član 4 Zakona o javnom informisanju i medijima, kojim se “zabranjuje neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.
“Ovo, na žalost, nije prvi put da gradonačelnik odbija da komunicira sa određenim medijima, ali i da omalovažava i vređa novinare. Javnost još pamti njegovu skandaloznu izjavu o “žeton novinarima”, odnosno, kako je objasnio, o “nazovi novinarima koji očekuju da im date po neki dinar, kako bi o vama pisali lepo, a njemu ne pada na pamet da nekom daje pare”. Zbog ovih navoda tada su oštro protestovala novinarska udruženja, koja su Nikolića pozvala da se javno izvini kragujevačkim novinarima i da se kao javni funkcioner prema svim medijima ponaša u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima i normama. Iako verujemo da mu je prijatnije da sa Živoradom Nikolićem, poznatijem kao Žika Šarenica, opušteno ćaska i odgovara na unapred dogovorena pitanja u emisijama koje su građane Kragujevca koštale pola miliona dinara, Radomira Nikolića podsećamo da je kao javni funkcioner dužan da odgovara i na pitanja novinara koji se kritički odnose prema njegovom radu. Na to ga, uostalom, obavezuje i član 8 već spomenutog zakona, koji kaže da je “izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije, bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja”, saopšteno je iz Res publika.

Post Author: Milan

Ostavi komentar