Res publika: Gradonačelnik da „povuče“ Godišnji plan javnih konkursa za 2020

Udruženje “Res publika”, u saopštenju za javnost, zahteva od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da „povuče Godišnji plan javnih konkursa za 2020. godinu, a od Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima da dostavi nov predlog plana koji bi podrazumevao raspisavanje konkursa za medije u najskorijem roku, a ne tek 30 jula kako je ovim planovima predviđeno“.

„Od ukupno 8 konkursa, samo javni poziv za medije planiran za 30. jul, dok je za ostale kao krajnji rok naveden 1. april. Kako je Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja predviđeno da se odluka o raspodeli sredstava može doneti u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa, to praktično znači da bi mediji novac mogli da dobiju tek početkom novembra, dok bi za kreiranje i objavljivanje medijskih sadržaja imali samo dva meseca”, navodi se u saopštenju “Res publika”.

Udruženje podseća da od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, grad Kragujevac nikada nije sproveo konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Zbog toga u poslednjih pet godina ni dinar iz gradskog budžeta nije dobio nijedan mediji u gradu, dok se istovremeno, od 2017. za funkcionisanje Radio-televizije Kragujevac, na godišnjem nivou izdvaja blizu 50 miliona dinara.

Zbog toga je Godišnji plan javnih konkursa grada Kragujevca za 2020. ruganje kragujevačkim medijima i još jedan izraz bahatosti aktuelne gradske vlasti, zaključuje se u saopštenju “Res publike“.

Redakcije okupljene u “Medijskom skloništu”, u svom saopštenju, navode da je odluka gradske vlasti omalovažavanje medija u Kragujevcu.

“Ne možemo se oteti utisku da je ova odluka manipulativna, sračunata sa ciljem da nastavi omalovažavanje medijske delatnosti u Kragujevcu, više namenjena podsticanju povoljnih izbornih rezultata, nego ostvarivanju javnog interesa građana Kragujevca u informisanju. Zato insistiramo na tome da gradonačelnik Radomir Nikolić medijsku politiku grada Kragujevca vodi izvan svojih izbornih aktivnosti, u skladu sa Zakonom o informisanju Republike Srbije i u skladu sa interesom građana Kragujevca koji je bio i biće da postoji pluralitet u obavljanju medijske delatnosti i proizvodnji medijskih sadržaja koji su od javnog interesa. Takođe, još jednom insistiramo da Nikolić konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u oblasti javnog informinjanja u gradu Kragujevcu raspiše ODMAH, jer u tome kasni već pet godina”, ističe se u saopštenju redakcija okupljenih u „Medjiskom skloništu“.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar