“Res Publica”: Ne bez javne rasprave o Medijskoj strategiji u Kragujevcu

Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res Publica” reagovao je povodom činjenice da se javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji ne organizuje u Kragujevcu, četvrtom gradu po veličini u Srbiji, već u Čačku. Ova organizacija smatra da „katastrofalna situacija“ na medijskoj sceni u Kragujevcu ne može i ne sme da bude razlog da se Kragujevčani ne upoznaju sa dokumentom koji će biti osnov za donošenje propisa o javnom informisanju.

Nešto manje od 60 kilometara ili oko sat vožnje i nije mnogo za onoga ko ima želju i strpljenje za nekoliko sati dobro poznate priče bez izvesnih rešenja za političke i ekonomske pritiske, “tiho nestajanje” lokalnih medija, kao i zloupotrebe pri projektnom sufinansiranju sadržaja od javnog interesa. O ovom poslednjem mi iz Kragujevca i nemamo mnogo da kažemo jer nemamo iskustvo iz “prve ruke”, pošto konkurs nikada nije ni raspisan. Nijednom od 2014., od kada je to zakonska obaveza lokalnih samouprava, mediji, produkcije i udruženja nisu imali priliku da pod jasnim i jednakim uslovima projektima konkurišu za novac iz lokalnog budžeta. Ipak, izigravanjem propisa grad Kragujevac došao je ponovo u posed Radio televizije Kragujevac. Iako je zakonom propisano da se budžetski novac dodeljuje konkursom i da lokalne samouprave ne mogu biti osnivači medija, Kragujevac već skoro dve godine finansira ovu medijsku kuću, kroz subvencije za javno informisanje, ali i sa budžetskih linija za škole i obdaništanavodi se u saopštenju “Res Publice” .

Udruženje Res Publika zalaže se za oživljavanje javnog dijaloga o svim važnim temama, za rasprave i diskusije o svemu što unapređuje život građana, i što će lokalnu zajednicu i državu u kojoj živimo učiniti slobodnom i demokratskom. Prvi korak ka tome je vladavina prava. Da se zakonom štite prava i propisuju obaveze i odgovornosti, da se sprovode tako da sankcije za one koji ih ne poštuju budu izvesne.

Inače, javna rasprava o Medijskoj strategiji održane su u Novom Sadu, Nišu, a poslednja je planirana za Beograd.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar