Rebalans gradskog budžeta: rastu prihodi, a dug se ne smanjuje

Najznačajnija tačka dnevnog reda današnje, petak 19 jul, sednice Skupštine grada je rebalans budžeta grada Kragujevca za 2019. godinu, a ukoliko odbornici daju „zeleno svetlo“ gradska kasa biće uvećana za milijardu i po dinara.

Kako je ranije izjavio predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović, „rebalans budžeta zasnovan je na realnim procenama prihoda i primanja grada Kragujevca do 31. maja 2019. godine“, odnosno, posledica je planirane prodaje imovine investitorima koji grade nova fabrička postrojenja. Ako je aktuelna gradska vlast uzimala kredite da pokrije gubitke komunalnih preduzeća, pa i za planirane investcije, a podsećamo kreditno zaduženje Kragujevca zaključno sa junom mesecom ove godine iznosi 23 miliona evra, kako nije mogla da „predvidi“ nove prihode od pomenutih investitora? Ili je to posledica činjenice da je gradonačelnik Kragujevca ujedno i gradski većnik za finansije?

Uglavnom, rebalans omogućava ulaganje od 240 miliona dinara u Operativno-tehnički centar gradskog „Vodovoda“, koji se inače gradi od 2010 godine, a po 120 miliona dinara biće uloženo u komunalno održavanje, ali i za poreze i doprinose, kao i za povezivanje staža zaposlenima u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Zastava“. Logično se nameće pitanje kako je moguće da se zaposlenima ne uplaćuju doprinosi s obzirom da je to krivično delo, ili preciznije zbog čega su gradski oci dozvolili da se ta praksa nastavi i kad je grad preuzeo osnovačka prava nad ovom zdravstvenom ustanovom.

Rebalansom su predviđena i sredstva za završetak sanacije osnovne škole u Maršiću, kružni tok Mala Vaga i bioskop „Pionir“.

Međutim, rebalans i ulaganja u pomalo zaboravljene i zapostavljene projekte, svedoče da se aktuelna gradska administracija naveliko priprema za pragu nove, redovne lokalne izbore na proleće naredne godine.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar