PU Kragujevac: Stefanović priveden po nalogu tužioca

 

Načelnica kragujevačke Policijske uprave, Jasmina Rajković demantovala je da penzioneru Slobodanu Stefanoviću, koji je priveden posle šeste protestne šetnje zbog instalacije vešala, nije dozvoljeno da se javi porodici.

U saopštenu za javnost, načelnica je naglasila da je Stefanoviću omogućen zdravstveni pregled, a nakon što su lekari konstatovali stanje hipertenzije, na insistiranje policijskih službenika je prevezen u Klinički centar. Takođe, Rajkovićka tvrdi da je, nakon što je doveden u prostorije PU Кragujevac, ispred zgrade došao Stefanovićev sin koji je imao priliku da vidi oca pre odlaska u Кlinički centar.

Međutim, najinteresantniji deo saopštenja načelnice Policijske uprave je da je „Stefanović priveden po nalogu nadležnog tužilaštva i nije mu određeno zadržavanje, niti mera pritvora, kako se navodi u pojedinim medijima i javnosti“. Iako se ne navodi po nalogu kog tužilaštva, objašnjava se da je protiv Stefanovića podneta krivična prijava zbog „sumnje da je izvršio krivično delo rasna i druga diskriminacija“.

Stefanović je za krivičnu prijavu zbog rasne i druge diskriminacije saznao iz medija, odnosno iz saopštenja načelnice Policijske uprave. Logičnije bi bilo da je tu informaciju dobio ili od policajaca koji su ga priveli ili na početku samog saslušanja, a ne iz medija.

Zanimljivo je da je za isto krivično delo, Beogradski centar za ljudska prava podneo 7. decembra 2007. krivičnu prijavu protiv Dragana Jovanovića, tada predsednika opštine Topola, jer je prekidom promocije emisije „Peščanik“ u domu kulture u Aranđelovcu i svojim izjavama posle toga, izvršio krivično delo iz člana 387, stav 2 Krivičnog zakonika (Rasna i druga diskriminacija).

Takođe, zbog istog krivičnog dela privedena su i dva maloletnika koji su na beogradskoj protestnoj šetnji 2 februara ove godine nosili maketu vešala.

Inače, Krivični zakonik Srbije propisao je da je za ovo krivično delo zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora, a za teže oblike od šest meseci do pet godina zatvora.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar