Pritisci na sindikat „Oružara“- saslušanje predsednika u Osnovnom tužilaštvu

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike “Zastava oružja” saopštio je da se nasavljaju pritisci i na sindikat i njihovog predsednika Dragana Ilića, s obzirom na to da je za danas u Osnovnom javnom tužilaštvu zakazano saslušanje Ilića po prijavama koje su protiv njega podneli predstavnici menadžmenta kompanije. Prijave protiv Ilića podneli su predsednik Nadzornog odbora Zastava oružje AD, pukovnik Vojske Srbije Ivica Marjanović koji tvrdi da je „u prostorijama direktora 18.05.2018. godine napadnut i da je tako pretrpeo povredu kičme zbog koje je kasnije zatražio pomoć na VMA“, ali i bivši generalni direktor Milojko Brzaković koji je optužio predsednika Sindikata da je ugrozio bezbednost fabrike i da je zloupotrebio pravo na štrajk.

„Nedavno je Dragan Ilić saslušavan u kragujevačkoj Policiji i po krivičnoj prijavi koju je podneo bivši generalni direktor sa navodima da je fizički napao jednog od najvernijih čuvara bivšeg direktora – Milana Miloševića, koji je vraćen u fabriku iako je uzeo socijalni program u istoj i po povratku u fabriku postavljen za rukovodioca službe Obezbeđenja.

Pre nekoliko dana, prema nezvaničnim sazananjima, predsednik Nadzornog odbora je u svojstvu privatnog lica, uz pomoć pravne službe fabrike, podneo novu krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata jer je istinito informisao radnike o stanju u fabrici, zbog čega je po mišljenju predsednika Nadzornog odbora „uznemirio javnost“, navodi se u saopštenju „Oružara“.

Optužibe i konstantni pritisak na predsednika sindikata je, podsećaju „Oružari“, u suprotnosti sa odredbama Kolektivnog ugovora Zastava oružje AD gde je definisano da predstavnici sindikata ne mogu trpeti bilo koji vid pritiska povodom svog rada i sindikalnog angažovanja. Time su prekršena i međunarodna načela da je sindikat autonomno udruženje u odnosu na poslodavca, državu i druge institucije.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar