Ponovo održan protest 1 od 5 miliona u Kragujevcu

Protest 1 od 5 miliona održan je sinoć u Kragujevcu, na starom mestu, ispred zdanja Prve kragujevačke gimnazije.

Povod za novo okupljanje nezadovoljnih građana Kragujevca bila je godišnjica protesta, koji je početkom prethodne godine podigao na noge Kragujevac a kasnije u sve većem obimu se širio celom Srbijom. Ponovo je protest i po energiji i po broju okupljenih građana podsetio na one proteste sa početka prethodne godine.

Podržan od lokalnih opozicionih stranaka koje pripadaju Savezu za Srbiju, sa više nego zanimljivim govornicima, protest je u potpunosti opravdao očekivanja. Okupljenim Kragujevčanima su se obratili Marinika Tepić, Biljana Stojković i Srđan Milivojević.

Sa govornice ispred Gimnazije potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić poručila je da je „Solidarnost naša snaga“ i da iako i sama oseća strah od brutalnog režima, hrabrost je ostati uspravne kičme. Marinika Tepić je iskazala svoju bojazan nad sudbinom srpske namenske industrije jer je vlada Srbije uredbom objedinila čitavu industriju i da je i sudbina Zastave oružja pod znakom pitanja jer je Petković poslat u Kragujevac da ispuni zadatak vezan za privatizaciju fabrike u bescenje.

Drugi govornik, profesorka Biljana Stojković istakla je značaj dve velike pobede od prošle godine. Prva je odbrana Univerziteta u Beogradu i proglašenje plagijata, a druga pobeda jeste Aleksandar Obradović, kada je solidarnost svih građana imala najveći značaj.

Kao i uvek u Kragujevcu, vatreni govor za kraj održao je član izvršnog odbora Demokratske stranke Srdjan Milivojević koji je podigao i naelektrisao atmosferu na protestu do vrhunca.

Podsetio je na brojne zloupotrebe režima, brojne afere i mahinacije kojima smo svedoci već godinama. On je dodao da su napredni vlastodršci od Srbije napravili mega cirkus kojim vlada mega klovn.

„Svakoga dana u mega cirkusu organizuje se jedna predstava prvi put u istoriji psihijatrije, darivao ju je novim naučnim otkrićima samo-atentat karikaturom, to samo u Srbiji ima, miting vlasti protiv opozicije, to nema ni u Top-listi nadrealista, i na kraju, rešio je i da tuži sebe i brata mu“ rekao je  Milivojević, praćen povicima odobravanja od građana.

Za kraj Milivojević je rekao da je presto Aleksandra Vučića pukao i to od nagazne mine iz Krušika koju su mu postavili otac i sin Stefanović.

Nakon govora Milivojević je upalio baklju „slobode“.

Na samom kraju član organizacionog odbora protesta Nebojša Veljković Guja, pozvao je na novo okupljanje građana Kragujevca sledeće subote.

 

Foto : Ivan Stojanović

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar