Ponoš: Lažni izbori 21. juna, jedini na kojima će se glasati nogama

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je juče da će izbori najavljeni za 21. jun biti „jedini izbori na kojima će se glasati nogama“, jer će biti dovoljno samo doći na biračko mesto i time glasati za vlast, pošto, kako je naveo, nije važno koga će birači zaokružiti na glasačkom listiću.

„Na normalnim izborima ljudi glasaju glavom ili srcem, a sada će biti dovoljno samo doći do biračkog mesta. To vlast naziva izborima, a mi smatramo da to nisu izbori i mislimo da je bojkot način da se jednog dana dođe do normalnih izbora“, rekao je Ponoš na konferenciji za novinare u Kragujevcu, a navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Ponoš je pozvao građane da 21. juna ostanu kod kuće i da tako sačuvaju kako zdravlje zbog rizika od zaraze korona virusom, tako i dostojanstvo i zdravu pamet jer na izborima neće imati priliku da biraju između različitih opcija.

„Nema razloga da građani izlaze na izbore zbog poštovanja institucija, jer institucije ne poštuju građane. Neizlazak na izbore nije gest nepoštovanja države, nego poštovanja sebe i insistiranja da se što pre izborimo za izbore na kojima se neće glasati nogama, nego glavom i srcem“, kazao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da su oni koji „srljaju na izbore“ 21. juna, a sebe smatraju opozicijom ili bi voleli da to budu, na putu da ugase svoje političko bitisanje, a da će oni koji izdrže pritisak i ne odole iskušenjima politički potrajati i imati priliku da učestvuju na pravim izborima.

„Narodna stranka drži reč i to ponosno kažemo. Reč je jedino na šta možete da se oslonite kada ste u ovom momentu u Srbiji u opoziciji“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da će oni koji sebe nazivaju opozicijom učestvovanjem na izborima „pomoći režimu, bez obzira na motive koje imaju“.

„Ti motivi nisu najčešće bazirani na dubokoj politici niti na velikim nacionalnim temama, nego su često prozaični – reč je o finansiranju stranaka, poslaničkim mandatima, platama ili čak o poslovnom prostoru, što je bizarno naročito kada se koristi kao argument za izlazak na lokalne izbore, ali ne i na republičke“, rekao je Ponoš.

Upitan o proglasu Dveri u kojem su pozvale na društveno pomirenje, dijalog i dogovor za prevazilaženje krize, Ponoš je odgovorio da „nije realno da se dijalog dešava tokom izborne kampanje i takav dijalog ne može brzo da proizvede rezultat“.

„Svakako ima potrebe za dijalogom i inicijative su dobrodošle, poput inicijative predsednika SANU Vladimira Kostića, ali insistiranje na tome nije realno i ne može da proizvede neki rezultat“, rekao je Ponoš.

On je naveo da je Narodna stranka juče u Beogradu krenula u završnicu kampanje za bojkot izbora, koja je danas nastavljena u Kragujevcu.

Ponoš je pozvao Kragujevčane da 21. juna ostanu kod kuće, i dodao da oni znaju zašto ne bi trebalo da glasaju – zato što je centralna vlast SNS-a potpuno zanemarila Kragujevac zbog „svađa unutar porodice“, kao i zato što je taj grad nazadovao dok je SNS bio na vlasti na lokalnom nivou, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Izvor i foto : Beta

Post Author: Milan

Ostavi komentar