„Pet minuta buke u 5 do 12“ u Pešačkoj zoni

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Forum žena Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu organizuje u petak, 8. marta, u Pešačkoj zoni uličnu akciju „Pet minuta buke u 5 do 12“.

Pištaljkama, loncima i kašikama, odnosno petominutnom bukom Forum žena DS želi da ukaže na težak položaj žena u našem društvu- na Forbsovoj listi zaposlene žene u Srbiji su na 6 mestu među onima koje su najviše izložene diskriminaciji, a prema podacima UN ubistva u porodičnom nasilju u zemljama u razvoju, poput naše, opasnija su od terorizma.
Sa druge strane, očekuje se da Gradsko veće Kragujevca usvoji Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost bez javne rasprave, bez da su žene, njihove predstavnice kako iz civilnog, tako iz šireg političkog sektora učestvovale u njegovoj izradi. Takođe, u tom dokumentu izostale su mere koje bi uticale da se više žena nađe na mestima odlučivanja ili mere koje bi pospešile obrazovanje žena za informacione tehnologije, na primer. Taj dokument je rađen za žene, ali bez glasa običnih žena, naših sugrađanki.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar