Opozicija žestoko kritikovala jučerašnje odluke skupštinske većine

Na konferenciji za medije održanoj u toku sednice šef Odborničke grupe „Šumadijska regija – Pokret slobodnih gradjana“, Bojan Stojadinović izjavio je da : “Srpska napredna stranka, kao doktor Frankeštajn planira da spoji “Čistoću“, “Gradske tržnice“, “Gradska groblja“, “Zelenilo“, “Parking servis“ i “Urbanizam“. Sva ova preduzeća ulaze u jednu celinu sa svim svojim specifičnostima, od različitog spektra usluga do različitog imovinsko-materijalnog statusa, kreditnog zaduženja, nenaplaćenih potraživanja. Jasno je da će u prvom koraku doći do gašenja “Urbanizma“, renomirane urbanističke kuće, nekadašnje “Direkcije za urbanizam“ koja je bila najbolja urbanistička kuća u Srbiji. Totalno je nejasno šta će arhitekte, prostorni planeri, urbanisti da rade u javno-komunalnom sektoru. Jedino je jasno da se ovim objedinjavanjem priprema drastično otpuštanje zaposlenih”.

Odbornik “Zajedno za Šumadiju“ Veroljub Stevanović, izjavio je na konferenciji za medije održanoj u toku zasedanja da pripajanje javno komunalnih preduzeća „Čistoći“ ne može da funkcioniše i dodao da je to smrtna presuda komunalnom sektoru grada Kragujevca.

On kaže da je i sa ekonomskog stanovišta ova odluka nepovoljna, kao i da pravno nije moguća i navodeći JP “Urbanizam“ Kragujevac, kao primer regionalne institucije koja se svodi na nivo radne jedinice “Čistoće“.

Odbornici Demokratske stranke takodje su glasali protiv predloga skupštinske većine.U izjavi za portal „Veliki Park“ , Predsednik Gradskog odbora DS Kragujevac Ivan Dubljanin tvrdi da je odluka o pripajanju pet javno komunalnih preduzeća „Čistoći“ i stvaranje novog komunalnog mutanta, samo način da se otpusti značajan broj zaposlenih u ovim preduzećima a da to pripajanje ništa kvalitativno neće doprineti u funkcionisanju komunalnog sektora grada.Naprotiv, Dubljanin smatra, da će ovo rešenje sa jednim Nadzornim odborom za toliki broj delatnosti koje nisu čak ni srodne medjusobno, dovesti do dodatnog opadanja kvaliteta pružanja usluga i da će posledice trpeti gradjani Kragujevca.Odluku o gašenju „Urbanizma“ smatra posebno teškom jer je to preduzeće bilo brend grada Kragujevca i svojevremeno njegovo osnivanje, simbol napretka i razvoja grada, koji je upravo takvim preduzećem učvršćivao svoj položaj regionalnog centra.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar