Održana 24. redovna sednica Skupštine grada Kragujevca

Na 24. redovnom skupštinskom zasedanju odbornici vladajuće većine usvojili su Plan javnog zdravlja Kragujevca , više odluka iz oblasti urbanizma, javnog prevoza, kao i izveštaje poslovanja javnih ustanova i preduzeća. Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije.

Usvojen je značajan strateški dokument – Plan javnog zdravlja grada Kragujevca za period od 2019. do 2026. godine kojim su definisani razvojni prioriteti, ciljevi, aktivnosti i odgovornosti relevantnih partnera u javno-zdravstvenoj politici.

Prilikom izrade dokumenta kojim je obuhvaćeno šest strateških oblasti ispoštovan je multidsciplinarni i intersektorski pristup, jer je javno zdravlje mnogo širi pojam i obuhvata i oblast ekologije, vodu, vazduh i zemljište, rečeno je tokom sednice.

Na osnovu analiza zdravstvenog stanja stanovništva grada Kragujevca Instituta za javno zdravlje i Zavoda za stomatologiju, odbornici su usvojili i programe “Ambrozija-opasnost po zdravlje”, “Promocija oralnog zdravlja dece predškolskog uzrasta iz ruralnih sredina” i Program promocije zdravlja putem vršnjačkih edukacija “Mogućnosti prevencije zaraznih i nezaraznih bolesti”.

Gradski parlament usvojio je i Plan generalne regulacije “Naselja Stragari” kojim je, kako je objasnio Aleksandar Nenković, glavni gradski urbanista, pri kraju pokrivanje cele teritorije grada Kragujevca planovima generalne regulacije. Posle usvajanja još tri preostala plana generalne regulacije predstoji usvajanje i Generalnog urbanističkog plana. Iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja usvojene su i izmene i dopune planova detaljne regulacije “Radna zona Kragujevac i zona poslovanja” kojom je trasiran put za nastavak realizacije Petrovačke magistrale i “Institut za strna žita – Radna zona Feniks” kojom je ozvaničena lokacija za izgradnju Data centra u Kragujevcu.

U okviru predloga odluka o određivanju i promenu naziva ulica, odbornici su pored ostalog ulici bez naziva u obuhvatu PDR “Radna zona Sobovica – Lužnice” prihvatili predlog da se na poziciji južnog priključka koja je planirana kao vezna saobraćajnica između puta 1.B reda Kragujevac – Topola i lokalnog puta Cerovac – Jarušice, odredi naziv “Aleja Milanović” a prema uglednoj porodici Milanović, koja potiče iz ovih krajeva.

Radi unapređenja sistema naplate kojom će se obezbediti veća pokrivenost mreže linija i teritorije grada, kao i potrebe korisnika, odbornici su prihvatili i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Odbornici gradskog parlementa, pored ostalog usvojili su i izveštaje poslovanja ustanova kulture, zdravstva i sportskih privrednih društava u 2018. godini kao i predlog Operativnog plana za odbranu od poplava na teritoriji grada Kragujevca za vode II reda za 2019. godinu.

Odbornici opozicionih stranaka bojkotovali su i ovu sednicu gradskog parlamenta zbog sveukupnog stanja u kome se nalazi društvo.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar