Održan sedmi protest „Srbija protiv nasilja“ u Kragujevcu

Kragujevčani su se juče po sedmi put okupili na protestu „Srbija protiv nasiljaˮ. Okupljanje je, kao i do sada, započelo na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije.

Okupljenima se najpre obratio piscac Dejan Atanacković. On je kazao da su protesti prilika da pamtimo i beležimo sva zlodela, ali ne radi osvete, već ozdravljenja društva.

– Naša je dužnost da pošaljemo poruke ohrabrenja, a i upozorenja svim nasilnicima da nisu nedodirljivi. Uskoro niko neće biti iznad zakona. Uništena je poljoprivreda, plodna zemlja je pretvorena u jalovišta prekrivena građevinskim materijalom, prolivene su litre mleka, samo su neke od misli koje je sa okupljenima podelio Atanacković.

Istakao je da je svima dosta „vlasti patoloških lažova, naručioca ubistava, patriotskih radikala koji su čekali svoj red za pustošenje državeˮ. Pozvao je sve institucije u kojima rade čestiti ljudi da se bore protiv „okupatoraˮ, poziva policiju da radi svoj posao.

– Naš najvažniji cilj je smena ove vlasti, ali i ozdravljenje institucija, medija. Nema više razgovora sa režimom, mi sada određujemo uslove, hoćemo izbore, ali nikako pre nego što se ispune svi zahtevi protesta, zaključuje Atanacković.

Advokat policajke iz Valjeva Katarine Petrović, Branko Ivković, na početku svog govora ističkao je da je  ponosan stanovnik Valjeva i sugrađanin herojke Katarine.

– Grad ne trpi zulum, Katarina nam je vratila veru, na njenom primeru pokazala se složnost i solidarnost građana. Prenosim pozdrave grada Valjeva koji će biti prvi slobodni grad, istakao je Ivković.

Okupljeni građani su zatim krenuli u protestnu šetnju od Đačkog trga ulicama Branka Radičevića, Svetozara Markovića, Zorana Đinđića i Nikole Pašića do raskrsnice kod Zastavinog solitera gde je blokirana raskrsnica.

Blokada i protest završeni su, kako je bilo i predviđeno, u 21 sat.

Post Author: Milan

Ostavi komentar