Održan protest, veoma slab odziv gradjana

Pred oko 70 gradjana Kragujevca, održan je sedamnaesti po redu protest #1 od 5 miliona.

Kao i na prethodnim protestima, gradjani su se okupili ispred „Robne kuće Beograd“, odakle su standardnom trasom prošetali do Djačkog trga i Prve kragujevačke gimnazije.

Okupljenima se obratila samo Staša Pavlović, član organizacionog odbora protesta i obavestila gradjane da se za 11. maj u Kragujevcu planira, kako je rekla, veliki protest, na koji su već pozvani žitelji gradova iz unutrašnjosti Srbije. Dodala je da će taj protest biti organizovan pod sloganom “Prava budućnost Srbije“.

Bez dilema protest u Kragujevcu je praktično zamro i onaj koji je najavljen za sledeći vikend treba da posluži da ga nekako oživi. Prema svemu što je poznato taj protest suštinski treba da posluži i za promociju jedne nove političke priče koja se formira u Srbiji, mada za gradjane Kragujevca ona nije nova jer smo je gledali svih ovih meseci. Ovdašnji protest je i bio zatvoren za sve protivnike vlasti koji nisu bili istomišljenici jednog dela organizacionog odbora protesta i nisu pripadali njihovom političkom krugu, onom koji sada treba i oficijelno da izadje na scenu, bez maski i skrivanja. Kragujevac je izabran za start jer je ovdašnji organizacini odbor do kraja istrajao u svojoj nameri da protest protiv režima pretvori u promociju svoje nove političke organizacije. Tako ćemo verovatno biti svedoci njihovog pokušaja da u Kragujevac prizovu svoje istomišljenike iz cele Srbije i da odavde dobiju zamajac za nastavak svoga delovanja. Obzirom na odziv, čini se da Kragujevčani nisu spremni za novo rasipanje energije, podele, samožive eksperimente i da žele drugačiji put. Umesto preispitivanja sopstvenog načina vodjenja protesta i razloga zbog čega je jedna grandiozna energija Kragujevčana uludo slupana i ugašena izgleda da neki misle da je takav projekat sada potreban i ostatku Srbije.

 

Foto : Petar Miljković

Post Author: Milan

Ostavi komentar