NS : „Puna podrška šumadijskim poljoprivrednicima“

 

Povodom protesta Šumadijskih poljoprivrednika saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu :

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu podržava protest lokalnih poljoprivrednika. Suočeni sa nebrigom vlasti, koja godinama u kontinuitetu zanemaruje težak položaj poljoprivrednika i poljoprivredu, kao jednu od strateških grana naše privrede, poljoprivrednici su prinuđeni da ovakvim merama pokušaju da se izbori za bolji tretman države prema njima.
Na sednici Glavnog odbor Narodna stranka, još u junu mesecu, donela je Program mera za hitnu podršku poljoprivredi, a u cilju obezbeđivanja dostupnosti hrane. Te mere sadrže jasne smernice, kojima bi se poboljšao položaj poljoprivrednika i definisala ozbiljna poljoprivredna politika, poput povećanja budžeta za podsticaje i subvencije u poljoprivredi sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi, kao i da u naredne tri godine budžet za poljoprivredu dostigne nivo od 10% ukupnog budžeta Srbije. Neophodno je da se usvoji i poseban program mera za sve grane poljoprivrede, kao što su ukidanje akcize na dizel gorivo i povećanje subvencija po hektaru sa 8.000 dinara na 16.000 dinara do kraja ove godine, a do kraja 2023. godine, na 24.000 dinara.
Imajući u vidu koliki je poljoprivredni potencijal Srbije, jasno je da, nastavkom ovakve pogubne agrarne politike, status poljoprivrednika i poljoprivrede kao strateške grane neće biti unapređen. Neophodna nam je nova agrarna politika, a upravo mere predložene od strane Narodne stranke nude mogućnost za da srpska poljoprivreda prebrodi krizu sa kojom je suočena.

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar